Uskokova računica: HEP dosad oštećen za 640 milijuna kuna

Tekst: Z.J.
Foto: Damir Krajač / Cropix

PREMA istragama koje provodi Uskok o malverzacijama u HEP-u, dosad je taj hrvatski distributer električne energije oštećen za 640 milijuna kuna. Naime, samo prema istrazi o prodaji električne energije TLM-u, HEP je oštećen za oko 600 milijuna kuna, a i prema najnovijem ugovoru će TLM od HEP-a dobivati jeftiniju električnu energiju. Prema Uskokovim najavama, u istrazi protiv malverzacija u HEP-u najvjerojatnije će svjedočiti i veći broj sadašnjih i bivših članova Vlade, među kojima je i odbjegli premijer Ivo Sanader.

Osim u slučaju s TLM-om, Uskok je utvrdio nepravilnosti i u poslovima na Toplani Zagrebi i Termoelektrani Sisak koje su se popele do iznosa od 40 milijuna kuna, prenosi Novi list i dodaje kako bi gubici mogli biti i mnogo veći da nije spriječena realizacija aneksa ugovora s Termoelektranom Sisak o 20-postotnom probijanju vrijednosti ugovorenih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je istragom utvrdio da je bivši čelni čovjek HEP-a Ivan Mravak osobno primio 700 tisuća kuna, a mito koje mu je bilo namijenjeno popelo bi se na 16 milijuna kuna. Naime, od posla za Toplanu Zagreb dobio je 700 tisuća od predviđenih milijun kuna, a za Termoelektranu Sisak navodno mu je trebalo biti isplaćeno još 15 milijuna kuna.

Lavina afera u HEP-u pokrenuta je aferom koja je financijski najmanje vrijedna, onom o fiktivnom zapošljavanju HDZ-ovca Rade Buljubašića kojem je HEP isplatio 671 tisuću kuna plaće i odgovarajućih doprinosa a da on svoj posao nije obavljao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara