Uskoro cjepivo protiv pušenja?

Uskoro cjepivo protiv pušenja?
AMERIČKI liječnici testiraju novi, radikalni način kako bi pušačima pomogli prestati pušiti. Radi se o cjepivu s malom količinom nikotina koje potiče imunološki sustav da napada nikotin kao bacile, izvještava Associated press.

Širom SAD-a provodi se istraživanje na 300 ljudi koji su dobrovoljno odlučili sudjelovati u eksperimentu.

Cjepivo sprječava nikotin da dopre do mozga i tako ga čini manje ugodnim i, teoretski, lakšim za odvikavanje.

Ako se dokaže djelotvornost cjepiva, ono bi moglo postati nova generacija u tretmanima za odvikavanje od pušenja. Cjepivo bi trebalo napadati ovisnost u mozgu, umjesto da samo nadomješta nikotin iz cigareta na manje štatan način, poput žvakačih guma, sprejeva i flastera.

Zasad postoje dva lijeka s kojima se istražuje. Chantix je lijek koji bi na tržište trebao izaći ovih dana, a Acomplia u Europi već ima dozvolu za korištenje, ali kao lijek za mršavljenje. Američki liječnici misle da će pomoći i pušačima koji imaju problema s viškom kilograma.

"Tipičan pacijent je 30-godišnja žena koja se, ako prestane pušiti, uglavnom udeblja koji kilogram i tada opet vrati pušenju." - rekao je dr. J. Taylor Hays koji radi na istraživanju cjepiva.

Osim ova dva, širom SAD-a ispituje se i cjepivo Nicvax. Sudionici ispitivanja primit će četiri do pet injekcija u razmaku od četiri do šest tjedana i bit će motreni godinu dana.

Dvije trećine od njih dobit će cjepivo, a ostali fiktivnu injekciju. Ni liječnici ni pacijenti neće znati tko je što dobio do završetka tretmana.

Oko 20 milijuna Amerikanaca pokušava prestati pušiti. Tek se 20 posto njih služi metodama zasnovanima na znanstvenim otkrićima. Mnogi svoj novac uludo troše na lasersku terapiju, lasersku akupunkturu ili bocu vode s nikotinom.

"Svaki put kad se pojavi novi lijek za odvikavanje od pušenja postoje oni koji nikada nisu pokušali ostaviti cigarete ili to nisu pokušavali duže vrijeme. Oni će htjeti probati novi lijek." - ocijenio je psiholog Douglas Jorenby koji predvodi istraživanja Nicvaxa u Madisonu.

V.Š.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara