Uskoro kip Nelsona Mandele u središtu Londona

USKORO će se u gradskoj vijećnici u Londonu početi prikupljati novac za financiranje spomenika bivšemu južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli na Trafalgarskome trgu, doznaje se od organizatora.

"Tako će se na važnome mjestu odati počast važnome čovjeku", kaže Wendy Woods, udovica bivšeg aktivista i protivnika apartheida Donalda Woodsa koja će u ponedjeljak navečer u londonskoj gradskoj vijećnici utemeljiti zakladu za kip Nelsona Mandele.

Woods je do smrti 2001. radio na projektu podizanja spomenika Nelsonu Mandeli na Trafalgarskom trgu, jer su se ondje pred zgradom južnoafričkog povjerenstva često održavali prosvjedi protiv apartheida.

Londonski gradonačelnik Ken Livingstone koji će primiti osnivače zaklade, rekao je da se "zbog posebnih veza koje je održavao s Britancima u višegodišnjoj borbi protiv apartheida, povijest s razlogom mora sjećati Mandele na jednom od najvažnijih mjesta u Londonu koja su i najveći simboli".

"Spreman sam učiniti sve što je u mojoj moći za provedbu toga projekta", dodao je Ken Livingstone. Cijena kipa bit će oko četiristo tisuća funta (oko 640.000 eura).

"Mandela je jedinstven, odvažan i suosjećajan čovjek, prepun ljubavi za bližnjega", kaže Richard Attenborough čiji film "Cry Freedom" govori o prijateljstvu između Donalda Woodsa i vođe protivnika apartheida Stevea Bika. I Attenborough će sudjelovati u osnivanju zaklade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara