Uskoro moguće rješenje krize Berlusconijeve vlade

Kriza talijanske vlade koju je izazvao odlazak ministara centra u petak mogla bi se uskoro završiti osnutkom nove ekipe oko Silvija Berlusconija, rješenje koje bi uklonilo prijetnju prijevremenih općih izbora.

Vođa desne koalicije Silvio Berlusconi odlučio je tijekom vikenda napustiti Rim i njegovu "političku kuhinju" i povući se na svoje veličanstveno imanje Porto Rotondo na Sardiniji.

No "Il Cavaliere" koji od 2001. predvodi talijansku vladu obavio je na otoku više uspješnih telefonskih razgovora sa saveznicima, napose s predsjednikom "pobunjene" stranke UDC Marcom Follinijem, piše tisak u nedjelju.

Ta su se dvojica dogovorila da će se sastati u ponedjeljak i "pronaći konsenzusno rješenje" za izlazak iz te tko zna koje po redu krize talijanske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carlo Giovanardi, član UDC-a koji je do petka bio ministar za suradnju s parlamentom izjavio je da postoji "podudarnost" između četiriju stranka većine o glavnim političkim pitanjima i da se nada da će Berlusconi već u ponedjeljak raspustiti vladu i u parlamentu predstaviti "novu vladu".

Krizu vlade prouzročili su iznimno loši rezultati desnice na nedavnim lokalnim izborima na kojima je ljevica osvojila veliku pobjedu.

Ministri iz UDC-a podnijeli su u petak zajedničku ostavku tražeći temeljit preustroj vlade i donošenje novog programa radi dovršenja mandata koji bi se inače trebao završiti 2006.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara