Uskoro osnivanje prve srpske klasične gimnazije

U HRVATSKOJ bi uskoro mogla biti osnovana prva srpska klasična gimnazija, potvrdilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ministarstvo je u srpnju prošle godine izdalo pozitivno mišljenje na pismo namjere Srpske pravoslavne crkve (SPC) za osnivanjem takve srednje škole.

Ministarstvo je poduprlo nakanu SPC-a, koje osnovalo Povjerenstvo i pokrenulo temeljitu pripremu i proceduru za dobivanje potrebnih dokumenata, izjavio je državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srpsku crkvenu gimnaziju pohađalo bi 80 do 100 učenika u četiri razreda, a SPC bi se pobrinuo za nastavni kadar.

Nakana je da se gimnazija izgradi na zemljištu SPC-a u zagrebačkoj Ulici Svetog Duha 122, koje ima djelomično uređenu komunalnu infrastrukturu.

Razmišlja se o mogućnosti da ta škola, dok se ne izgradi zgrada koja se tek projektira, počne raditi u zamjenskim prostorijama, izvijestio je Janjić.

Inicijativa za osnivanjem škole pokrenuta je 2003., a pismo namjere predsjednik Episkopskog savjeta mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan poslao je Ministarstvu znanosti u početku 2004.

Takva škola za našu etničku zajednicu, koja je stoljećima prisutna i pridonijela je ukupnu razvoju hrvatskog društva u prošlosti i sadašnjost, školovala bi stručnjake koji bi unaprijedili razvoj u našoj zajednici, spriječili njezinu ubrzanu asimilaciju i ublažila gubitak tragova vlastita identiteta, navodi se u pismu namjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara