Uskoro početak procesa kojim savjetnici Marine Lovrić Merzel tuže Ivana Šanteka zbog klevete

Foto: Dražen Prša

NAKON hajke na sisačkomoslavačku županicu Marinu Lovrić Merzl prvi na nedavnoj tiskovnoj konferenciji reagirao HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šantek, u čemu ga je podržala njegova saborska kolegica Ivanka Roksandić.

Šantek je ustvrdio da županica ima najviše savjetnika u Hrvatskoj, za koje nitko i ne zna što rade, i koji su se sastali tek nekoliko puta, te da je možda i istina da to i nisu savjetnici nego je riječ o političkoj korupciji. Dodao je kako će inzistirati da se razjasni uloga savjetnika Josipa Prajnera i Vladimira Gregurića, dvojice HSU-ovih vijećnika koji su savjetnicima imenovani vrlo brzo nakon što su svojim glasovima omogućili SDP-u većinu u Županijskoj skupštini.

"Tražit ću objašnjenje što su oni uopće radili i koji je njihov doprinos županiji, a za što su primali visoke naknade", rekao je Šantek.

Savjetnici podigli tužbu protiv Šanteka

Zbog tih izjava u ožujku prošle godine tadašnjih 12 članova Savjeta županice Marine Lovrić Merzel podiglo je tužbu zbog klevete protiv Šanteka, a prvo ročište biti će u Sisku 7. ožujka ove godine. Oni su stava da je Šantek naštetio njihovom ugledu i časti te su podigli tužbu protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Šantek je u četvrtak novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako će se zalagati da mu Sabor skine zastupnički imunitet kako bi sud imao prilike istražiti njihove sumnje. "Kao zastupnik ću tražiti da mi se skine imunitet jer mi je u interesu da počne sudski postupak kroz koji bi se utvrdilo što su ti savjetnici proteklih nekoliko godina radili, odnosno jesu li išta radili, i je li to što primaju 5.000 kuna neto naknade za rad u savjetu adekvatno trudu koji su uložili. Riječ je o iznosu koji zarađuju službenici s viskom stručnom spremom koji za taj novac rade cijeli mjesec od 8 do 16 sati", rekao je u Saboru.

Optužbe su odbačene, ali Šantek ne popušta

Naglasio je i to da su čak desetorica od 12 savjetnika sisačkomoslavačke županice Lovrić ujedno i vijećnici u Županijskoj skupštini, koja je i odlučila da za rad u savjetu primaju 5.000 kuna naknade, tako da su sami glasali za tu odluku, što drži neadekvatnim i stava je da je ta tema već suviše dugo prisutna u javnosti te ga čudi što Uskok ne reagira i ne raščisti tu situaciju.

Jedan od savjetnika, Marin Krznarić, je rekao da trpe zato što su okarakterizirani kao lopovi: "Obitelji su nam pod pritiskom i trpe kao i mi osobno jer smo izvrgnuti ruglu javnosti i okarakterizirani kao lopovi. Sastajemo se po potrebi, i to vrlo često. Radimo svatko unutar svoga sektora, svi imamo zaduženja, tako sam i ja zadužen za detektiranje problema i predlaganje rješenja kada je riječ o umirovljenicima i socijali"

Županica Marina Lovrić Merzel tužbu nije željela komentirati, dodavši tek da je nije podignula ona te da nema što reći.

Podsjećamo, županici se kao grijeh uzima loše upravljanje županijom, što je navodno ustanovljeno nalazima Državne revizije u 2009. godini, čime je ona na večere i darove potrošila oko 820 tisuća kuna, na račune za mobitele 200 tisuća, za benzin 140 tisuća te na vanjske suradnike 200 tisuća kuna. Također je optužuju da je za cijelu vojsku savjetnika, njih 12, u prošloj godini potrošila 532 tisuće kuna. Optužbe su na kraju odbačene, a županica je čitav incident ocijenila predizbornim podmetanjima HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara