USKORO POČINJE IZRADA GENOMA SVIH VRSTA IZ SARGAŠKOG MORA

Znanstvenik koji je postao poznat po sekvenciranju ljudskoga genoma, Craig Venter, osigurao je državnu donaciju za financiranje novog projekta: izradu genoma svih vrsta koje žive u Sargaškom moru. L

Američko Ministarstvo energetike objavilo je da će s 9 milijuna dolara financirati projekt kojim će Venter pokušati otkriti sekvence genoma svih organizama koje živi u Sargaškom moru, dijelu Atlantskog oceana između Azora, Bermuda i Malih Antila.

Venterov neprofitni Institut za alternativnu bioenergiju na taj će projekt potrošiti tri milijuna dolara godišnje u iduće tri godine, dodao je američki ministar energetike Spencer Abraham.

Ovaj bi projekt "mogao pridonijeti razvoju novih metoda odvajanja ugljika ili proizvodnje alternativne energije, a poslužit će i kao način stvaranja posebne vrste mikroba koji proizvode vodik, nužan sastojak ekološki čistog goriva", dodao je Abraham u službenom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Venter, koji je napustio kompaniju Celera Genomics nakon što je ušla u utrku za sekvenciranje ljudskog genoma 2000. godine, kazao je kako će se i u ovom projektu koristiti istom tehnologijom. "Ovim projektom želimo vidjeti možemo li istodobno otkriti sekvence genome stotina tisuća različitih organizama", izjavio je.

Sargaško more pogodno je za takvu vrstu projekta jer se smatra ekološkom "pustinjom" i sadrži relativno malo života. Poznato je po toploj, kristalno čistoj vodi i algi sargassum po kojoj je i dobilo ime, a koja u velikim količinama pluta po moru.

Projekt bi mogao odgovoriti na pitanje zašto je to područje tako siromašno životom, odnosno je li doista toliko siromašno životom koliko se čini. "Počet ćemo popisivanjem svih vrsta koje tamo žive", kazao je Venter, dodajući da će prvi rezultati istraživanja biti poznati već ovog ljeta. Također je napomenuo da su testovi pokazali kako kompjutori mogu razlikovati genome različith organizama.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara