Uskoro počinje sustavno uklanjanje ambrozije u Zagrebu

U ZAGREBU će se od ovoga proljeća i ljeta ambrozija sustavnije uklanjati i uništavati, a o planu akcije danas su u Gradskom poglavarstvu raspravljali predstavnici nadležnih ureda za zdravstvo te poljoprivredu i šumarstvo.

Ambrozija počinje cvjetati krajem lipnja i građani se na vrijeme trebaju upoznati s time kako biljka izgleda, štetnim posljedicama po zdravlje i metodama uklanjanja ambrozije s javnih i privatnih površina, rekao je pomoćnik pročelnika u Gradskom uredu za zdravstvo Tihomir Majić. Najavio je da će informacije o tome biti objavljene u reviji "Zagreb - zdravi grad" te na tribinama po gradskim četvrtima, a u pripremi je i videospot.

Odluku o uklanjanju i uništavanju ambrozije na području Zagreba u ožujku je donijelo Gradsko poglavarstvo s ciljem da se smanje površine na kojima raste alergijsko bilje, posebno ambrozija, koja je najpoznatiji alergen u Hrvatskoj. Od alergije pati svaki deseti stanovnik Hrvatske.

Ambrozija se, po toj odluci, mora uklanjati iz dvorišta i vrtova, s poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, s neizgrađenog građevinskog zemljišta, iz šuma i lovišta, s javnih zelenih površina, nasipa i obala uz vodotokove, kanala i površina uz javne prometnice.

To je obveza pravnih i fizičkih osoba, vlasnika, posjednika, korisnika ili ovlaštenika za uklanjanje ambrozije. Ako to ne učine, za fizičke je osobe odlukom propisana kazna od 200 kuna, a za pravne osobe 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pridržavaju li se građani tih obveza nadzirat će Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, najavio je Majić.

U Zagrebu se već godinu dana na tri mjesta u gradu prati koncentracija peluda te plinova i lebdećih čestica i zasad postoje dvije klopke za pelud, a nabavit će se još četiri.

Prvi rezultati sustavnog uklanjanja ambrozije već su vidljivi u Osijeku gdje se s mjerenjem koncentracije peluda i uklanjanjem ambrozije počelo još 2001. Ondje je za godinu dana smanjena količina peluda ambrozije u zraku za oko 23 posto, što je važno jer posljedice alergija na pelud osjeća oko 17.000 Osječana.

Ambrozija je korov koji može narasti i do dva metra, a pelud ambrozije najčešći je uzrok opasnih alergijskih smetnji i može izazvati alergičnu upalu očiju, alergijsku hunjavicu ili astmu.

(Hina) bdj ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara