Uskoro pravilnik po kojem će i javnost znati što policija smije činiti

ČUJETE li sličnu onoj iz krimića "uhićeni ste, imate pravo na šutnju, branitelja i telefonski poziv" znajte da ste u škripcu a ne u američkohrvatskoj koprodukciji.

Rečenicu koju američki policajci izgovaraju prilikom uhićenja, poznatu iz brojnih filmova, ubuduće će morati izgovarati i hrvatski policajci. Propisano je to novim pravilnikom o postupanju policije koji će uskoro stupiti na snagu.

Svaki će policajac morati izgovoriti: "Uhićeni ste zbog tog i tog kaznenog djela, niste dužni iskazivati, imate pravo na branitelja i obavještavanje obitelji".

Novi Pravilnik o načinu policijskog postupanja bit će objavljen u Narodnim novinama i time postati dostupan javnosti, pa će i građani moći znati što policija smije činiti. Posljednjih desetak godina na snazi je bio interni policijski službovnik.

"Pravilnik se temelji na Zakonu o policiji iz 2000., bez kojega nije bilo pravnog osnova za njegovo donošenje", rekla je za Hinu Irena Cajner Mraović, voditeljica katedre za kriminologiju na Policijskoj akademiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj policije dobio je ovlast da raspiše nagradu od 20 do 100 tisuća kuna za obavijest koja bi pomogla u otkrivanju počinitelja težih kaznenih djela. U dogovoru s ministrom, mogao bi ponuditi i nagradu veću od 100 tisuća kuna, ako prethodna nije donijela rezultat.

Radi veće sigurnosti policajaca, uvedeno je da kod primjene nekih ovlasti, kao što je primjerice dovođenje, moraju biti najmanje dva policajca. Prethodno su obvezni provjeriti postoje li u policijskim evidencijama podaci koji upozoravaju da bi osoba koju se dovodi mogla bježati, pružati otpor ili ih napasti.

Zbog javne objave Pravilnika, pojedine policijske ovlasti normirane su u mjeri u kojoj je to bilo nužno, pazeći da se ne otkriva taktika i metodologija postupanja pri njihovom provođenju, kazala je Cajner Mraović.

Naglasila je pritom da za sve što je propisano Pravilnikom postoji pravni izvor (zakoni o policiji i o kaznenom postupku) jer izvršna vlast ne može propisivati pravilnikom ono što zakonom nije propisano kao ovlast.

Pravilnik se odnosi na sve policijske službenike, osim na specijalističke odjele, kao što su odjeli prometne ili granične policije. Njihovo postupanje nije propisano zbog nedostatka zakonske osnove, a regulirat će se posebnim ministrovim pravilnicima ili napucima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara