Uskoro prvi atlas Hrvatske za slijepe osobe

U HRVATSKOJ je nastava iz zemljopisa za slijepe osobe svedena na naraciju i verbalno opisivanje. Ovo stanje rezultira time da slijepi učenici, i kasnije odrasle slijepe osobe, nemaju razvijen smisao za odnose u prostoru.

Za izradu ovakvog specijalnog atlasa potrebno je mnogo vremena i stručnog znanja, pa se njegov izlazak planira krajem prve polovice ove godine, kako bi se početkom nove školske godine podijelio slijepoj i slabovidnoj školskoj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izradu prvog atlasa Hrvatske za slijepe osobe omogućit će Notebook centar Mikronis donacijom od 24.500 kuna. Sredstva, uplaćena Savezu slijepih, osigurana su u sklopu prosinačke akcije u kojoj je Mikronis od svakog prodanog HP prijenosnog računala odvajao po 100 kuna. Cijela akcija odlično je prihvaćena od strane građana, pa se dnevno u prosjeku prodavalo i po deset HP prijenosnika.

"U državama srednje i zapadne Europe nisu samo zemljopisne karte dostupne za slijepe osobe, već je njima normalno da imaju autokarte, planove gradova i sl. Uz potporu koju očekujemo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te donacije tvrtki poput notebook centra Mikronis i mi ćemo uskoro imati prvi atlas Hrvatske za slijepe, što nas izuzetno veseli." – izjavio je Ivica Robić, tajnik Hrvatskog saveza slijepih, te najavio kako će medijima i javnosti uskoro moći pokazati prve testne verzije karata od kojih će biti napravljen atlas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara