Uskoro rješenje o konačnoj cijeni mlijeka

IAKO su farmeri najavili kako će u znak prosvjeda prolijevati mlijeko, vrlo je vjerojatno kako će ministar Čobanković danas naći neki kompromis sa proizvođačima mlijeka. Inače, otkupna cijena mlijeka u EU kreće se između 35 i 44 eurocenta, dok je u Hrvatskoj ta cijena niža od 30 eurocenta.

Nakon skoro dva mjeseca pregovaranja, proizvođači su spremni ublažiti svoj zahtjev, kojim su još u kolovozu zatražili dizanje tadašnje cijene od 1,789 kuna za 20 posto. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Stjepan Bistrović, potvrdio je za Poslovni dnevnik kako će mljekari popustiti u svom zahtjevu za 10 posto.

"Na dogovor kod ministra dolaze predsjednici svih 40 udruga, neka izravno čuju stav mljekarske industrije i odluče je li prihvatljiv", najavio je Bistrović. Velike su mljekare bezuspješno vodile pregovore, te je bila ponuđena cijena uvećana za 5 posto što u HSUPM-u nikako nisu željeli prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljekare imaju timove stručnjaka koji odvjetničkom vještinom štite interes kompanije, dok su farmeri, okupirani obvezama kako smoći sredstva za prehranu stoke, prepušteni sami sebi i nažalost nisu dorasli "borbi argumenata" na način kako to potencira industrija mlijeka, iznose u HSUPM-u. Zbog toga, danas će farmeri ministru Čobankoviću podastrijeti svoje isplatne liste sa iznosima koje su dobili od mljekara za isporučeno mlijeko.

U mljekarama su, navodno, spremni podržati rast otkupne cijene, ali samo za količine koje se mogu svrstati u ekstra i prvu kvalitetu, dok bi mlijeko iz druge i treće kategorije zadržalo stare cijene.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara