Uskoro saslušanja zatvorenika u Guantanamu

U VOJNOM ZATVORU u zaljevu Guantanamo na Kubi, gdje SAD drži strane državljane osumnjičene za terorističke akcije, uskoro počinju saslušanja četrnaestorice ljudi osumnjičenih za napad na Twin Towerse u New Yorku 11. rujna 2001.

Nakon saslušanja će se ustvrditi može li se zarobljenike klasificirati "neprijateljskim borcima" i nakon toga ih poslati na vojno suđenje. Među zatvorenicima se nalazi Khalid Sheikh Mohammed, za kojega Amerikanci smatraju da je bio organizator napada, Ramzi Binalshibh, istaknuti član Al-Qaide, te Hambali, indonežanin kojeg se sumnjiči da je sudjelovao u planiranju bombaškog napada u kojem je u Bualiju 2002. poginulo oko 200 ljudi.

Zarobljenici su premješteni u Guantanamo nakon što ih je CIA godinama držala u tajnim zatvorima diljem svijeta.

Humanitarne udruge upozoravaju kako se ovdje radi o montiranim procesima čija je jedina svrha zavarati javnost i pokazati da SAD vodi nekakvu brigu o pravima zarobljenika. Tvrde da sama činjenica da će saslušanja biti provedena bez da zarobljenici imaju pravo na odvjetnika, te da će o njihovoj daljnjoj sudbini odlučivati povjerenstvo od tri vojna suca pokazuje da zarobljenici nemaju nikakve mogućnosti za adekvatnu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, postupanje prema zatvorenicima u zaljevu Guantanamo jedna je od glavnih točaka kritike američke sigurnosne politike. George Bush je nazvao taj vojni zatvor ključnim oružjem u ratu protiv terorizma, ali neprestano idu prosvjedi protiv uskraćivanja ljudskih prava zatvorenicima.

SAD pravno može čovjeka u tom zatvoru bez podignute optužnice zadržati na neodređeno vrijeme.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara