Uspjela akcija mirenja: HUS zadovoljan pregovorima sa Čobankovićem i Kalmetom, ništa od prosvjeda

Uspjela akcija mirenja: HUS zadovoljan pregovorima sa Čobankovićem i Kalmetom, ništa od prosvjeda

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Ante Čizmić / Cropix

NIŠTA od najavljenog sutrašnjeg prosvjeda HUS-a u Splitu. Nakon trosatnog sastančenja sa ministrima Božidarom Kalmetom i Petrom Čobankovićem, Ozren Matijašević, šef HUS-a, odlučio je da prosvjeda neće biti.

Namještaljka?

Namještaljka? Prosvjeda nije trebalo ni biti, posumnjali su neki, kojima su se lanjske HUS-ove pompozno najavljene akcije protiv Vlade učinile preblagima. 

"Tražili smo konkretna rješenja, svi predstavnici poduzeća zadovoljni su donijetim zaključcima. Nema više razloga za prosvjed. Za dvadesetak dana ponovno ćemo razgovarati. Dati su i rokovi", kazao je Matijašević, koji je jutros uoči sastanka bio vidno nervozan.

Zasmetalo ga je što su neki mediji organizaciju današnjeg sastanka pripisali "domaćinu" županu Anti Sanaderu. Nije se libio ni oštre verbalne komunikacije. Ipak, nakon "sastanka", svi su zračili zadovoljstvom. Mnogima je sve to skupa djelovalo kao dobro uhodana predstava, pogotovo što znaju da su razgovori ovakvog tipa često završavali slavljeničkim izjavama da bi se već za koji dan pokazalo da od stvarnog rješavanja i napretka zapravo - nema ništa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve riješili u tri sata?

Zadovoljan je bio i Kalmeta. "Dogovorili smo konkretne stvari, s konkretnim rokovima... Svi su zadovoljni zaključcima, i to nas ispunjava zadovoljstvom. Ne znam koliko je bilo tvrtki, više od deset... Tu su zaključci, rokovi, sve se to mora u kratkom roku riješiti. Zato smo dogovorili sastanak za dvadesetak dana... Ja i Čobanković došli smo sa mandatom Vlade da možemo pregovarati i donositi odluke. Pokazalo se to korisnim, jer smo mogli dati jamstva i preuzeti obaveze. Problema ima, nisu laki, ni jednostavni. Mislim da je cilj postignut, pomoći ćemo tvrtkama i ljudima u poteškoćama", kazao je Kalmeta.

Matijašević je pobrojao što se sve dogovorilo. Adriachem - raspisivanje natječaja za privatizaciju po posebnim uvjetima bez obaveze nastavka djelatnosti, Dalmacijavino - cilj je izbjeći stečaj, raspisivanje natječaja za privatizaciju kad se steknu uvjeti, a steći će se kad Uprava napravi elaborat o preseljenju, Imota - natječaj za privatizaciju po posebnim uvjetima, Trimot - odobravanje kredita za repromaterijal i plaće, raspisivanje natječaja za privatizaciju, Kaštelanski staklenici - raspisivanje natječaja, MILS - premještanje proizvodnje, traženje strateških partnera, važno zbog tisuća kooperanata, Jadranska pivovara - želi se izbjeći gašenje pogona, Vinogradar Vis - dat nalog da se napravi stečajni plan, splitska Željezara - dio sporazuma oko žice mora profunkcionirati...

Nema čarobnog štapića, kaže Čobanković

Kalmeta je zadovoljan i pregovorima sa sindikatima brodogradnje. "Likvidacija nije stav hrvatske vlade. Krenuo je drugi krug privatizacije brodogradilišta, uvjeti su puno sređeniji, bolji nego prvi put. Dosad ih je desetak preuzelo dokumentaciju. U slučaju neuspjeha Vlada već sad razmatra druge modele, koji moraju biti sukladni našem, ali i zakonodavstvu EU. Tražimo i druge modele", kazao je Kalmeta. Koje, nije otkrio.

Petar Čobanković nastojao je novinare uvjeriti kako ovo nisu ad hoc dogovori na koje su bili prisiljeni zbog najavljenog prosvjeda. "Nema čarobnog štapića! Ovim tvrtkama bavimo se već duže. Ponekad postoji i nepotrebno gubljenje vremena. Neke stvari se mogu brže riješiti. Neke stvari se moraju odraditi i unutar tvrtki. Otvoreno smo razgovarali. Rekli smo im što treba učiniti. Nismo samo mi dobili rokove. Neću prozivati, ali činjenica je da smo u nekim tvrtkama trebali napraviti predradnje kako bi mogli krenuti u realizaciju dogovorenog. Ovo je bio izuzetno konkretan sastanak. Došlo je takvo vrijeme, da ništa ne smijemo stavljati pod tepih. Raduje me razumijevanje predstavnika tvrtki, korektan razgovor smo vodili, i neke činjenice su se prihvatile, koje se možda ne bi prihvatile da nisu ovako teška vremena. Nismo preuzeli obaveze da se sutra ne bi dogodio prosvjed. Preuzeli smo obaveze za ono što garantiramo. Uvjeren sam da će rezultati biti afirmativni", kazao je Čobanković. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara