uspješan nastup hrvatskih inovatora na svjetskoj izložbi u Nuernbergu

Nastup hrvatskih inovatora na 55. međunarodnoj izložbi inovacija, novih tehnologija i proizvoda IENA 2003., što je održana od 30. listopada do 2. studenoga u Nuernbergu u Njemačkoj, jedan je od uspješnijih po poslovnim kontaktima, ocjenjuje se u priopćenju Odbora za inovacije Hrvatske zajednice tehničke kulture.

U četiri dana, koliko je trajala izložba, hrvatski izložbeni prostor, na kojem je predstavljeno 16 inovacija odraslih i 14 radova mladih inovatora, posjetili su mnogi poslovni ljudi iz Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih zemalja zanimajući se za suradnju s hrvatskim inovatorima. Od 16 inovacija 10 ih je već u postupku ili je komercijalizirano, što znači da se može razgovarati o konkretnoj poslovnoj suradnji, ističe se u priopćenju.

Najbrži kontakt ostvario je Joško Šantić, inovator s Brača - autor nove vrste sapuna čija se proizvodnja temelji na maslinovu ulju i ekstraktima dalmatinskog bilja, kao što su ružmarin i lavanda. Zanimanje je iskazano i za novu vrstu oplate u građevinarstvu Ive Popovića iz Rijeke, te za novu kozmetičku liniju "Office linea" za njegu ruku i uređaja u poslovnim prostorijama, izrađenu na ekološki prihvatljivim sastojcima.

U organizaciji Odbora za inovacije HZTK-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva ukupno 30 hrvatskih inovacija predstavljeno je na 60 četvornih metara u konkurenciji s 551 inovacijom iz 25 država, koliko ih je sudjelovalo na ovogodišnjoj IENI.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivački sud, u kojem su bili stručnjaci iz devet država, među kojima i iz Hrvatske, dodijelio je našim inovatorima 16 medalja - dvije zlatne i po sedam srebrnih i brončanih. Posebnu su pozornost, istaknuto je, izazivali radovi dvoje 14-godišnjaka, Edina Koče i Dijane Mudrinić, učenika zagrebačke Osnovne škole Jabukovca, dobitnika srebrnih medalja.

Dobitnici zlatnih medalja u konkurenciji odraslih su Tihomir Stojković i Petar Graph iz karlovačke tvrtke "Alstom Hrvatska" d.o.o., autori "Kondenzatorske parne turbine s dvostrukom kontrolom pritiska pare do 66 MW". Ta turbina ugrađena je već u nekoliko objekata i pokazala je iznimne rezultate. Od mladih inovatora zlatnu je medalju dobio Dejan Ciglenečki za uređaj za čišćenje varova na inoksu i sličnim metalima, stoji, među ostalim, u priopćenju.

(Hina) pp mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara