Uspješno lansiran raketoplan Discovery

AMERIČKA svemirska agencija NASA uspješno je u utorak lansirala space shuttle Discovery označivši time obnovu letova svoje raketne flote 2,5 godine nakon katastrofe istovjetnog raketoplana Columbije.

Raketoplan Discovery lansiran je u 10,39 sati po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi na višednevnu misiju u Zemljinu orbitu.

Prvi pokušaj lansiranja odgođen je prije dva tjedna zbog kvara na senzoru goriva za koji NASA-ini stručnjaci sada kažu da funkcionira i da više ne predstavlja problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Raketoplan Discovery je na putu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kojoj će sedmočlana posada predvođena zapovjednicom Eileen Collins isporučiti zalihe hrane i opreme.

Današnje lansiranje je prvi let jednog od raketoplana nakon katastrofe Columbije u veljači 2003. koja se raspala iznad Teksasa tijekom slijetanja zbog oštećenja na oplati koja raketu štiti od visokih temperatura koje se razvijaju pri slijetanju. NASA-ina flota raketoplana od tada je bila prizemljena.

NASA smatra današnji let testom sigurnosnih poboljšanja koja su na shuttleovima napravljena nakon propasti Columbije.

Shuttle Discovery poletio je na 13-dnevno putovanje na ISS i vraća se u svemirski centar ili na neko od alternativnih sletališta u SAD-u ili Europi 7. kolovoza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara