Uspješno otkrivanje raka dojke pomoću magnetske rezonance

SNIMANJE pomoću magnetske rezonance vrlo je uspješno u otkrivanju raka dojke u žena koje su genetski sklone bolesti, priopćili su u nedjelju u Chicagu autori studije koja je predstavljena na 39. susretu Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO).

Ovaj postupak može biti uspješniji u otkrivanju raka dojke od mamografije, misle istraživači koji ipak upozoravaju žene koje se žele podvrgnuti toj pretrazi, na povišen rizik od lažno pozitivnih rezultata.

U istraživanju koje su proveli na 54 žene s mutacijom gena BRCA (zbog kojeg naginju raku dojke), stručnjaci su izvijestili da je magnetska rezonanca sto posto pouzdana za otkrivanje raka dojke. Otkrivena su dva slučaja raka, od kojih se jedan nije mogao otkriti mamografskim pregledom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pouzdanost u otkrivanju raka magnetskom rezonancom ohrabruje", rekao je dr. Mark Robson koji je predvodio istraživanje u Memorial Sloan-Kettering Cancer Centeru u New Yorku.

Potonji je podsjetio da se mamografskim pregledom koji se obavlja jednom na godinu može otkriti tek 80 posto slučajeva bolesti.

"Magnetska rezonanca može otkriti anomalije u dojci koje se ne vide mamografijom. No velik dio tih nepravilnosti nisu rak", dodao je, pozivajući se na velik broj lažno pozitivnih rezultata.

Istraživači su priopćili da su od Američke udruge za borbu protiv raka dobili novac kako bi mogli nastaviti rad i produbiti spoznaje o otkrivanju raka magnetskom rezonancom, kako bi se smanjio broj lažno pozitivnih nalaza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara