Ustaški doglavnik Mile Budak ipak dobio spomenik

KAKO javlja riječki "Novi list", u subotu predvečer je ipak u Svetom Roku postavljena spomen-ploča ustaškom ministru i doglavniku, tvorcu zloglasnih rasnih zakona Mili Budaku. Postavljanje spomenika Budaku u više je navrata najavljivano pa odgađano, nakon što se u javnosti razvila žustra polemika oko postavljanja spomenika.

Iako su postojale najave da bi spomenik mogao biti postavljen na dan rođenja Mile Budaka, to se nije desilo, nego se spomenik dogodio jučer. Kraj spomenika izvjestitelj Novoga lista je zatekao tridesetak ljudi u dobrom raspoloženju.

Unatoč prosvjedima javnosti i upozorenjima državnih dužnosnika, začetnik i financijer zamisli o postavljanju spomenika, povratnik iz Kanade Josip Vidaković (navodno nećak Mile Budaka) ostvario je svoj naum i postavio spomenik. Spomen ploča postavljena je neposredno uz crkvu u Svetom Roku.

Zbog činjenice da je u planiranju gradnje spomenika sudjelovao i bivši svetoročki župnik fra Ivan Savić, o gradnji spomenika očitovao se prije deset dana i biskup ličko-senjski Mile Bogović: "Znam da je Mile Budak napisao djela neosporne umjetničke vrijednosti. Znam također da je na političkom polju napravio više poteza koji su daleko od crkvenog učenja. Zato, ako mu netko pod takvim političkim vidom želi podizati spomenik, neka mu ga podiže što dalje od crkve, na osobnu moralnu i građansku odgovornost. Neka u to ne uvlači Crkvu!"

Bilo je to licemjerno od mjesnoga biskupa jer je znao da se ploča podiže u suradnji sa župnikom i župskim vijećem.

Prošlog ponedjeljka, na blagdan Svetoga Roka, biskup Bogović je izjavio da ne treba poduzimati ništa što bi ogorčilo ili uvrijedilo druge. Kućište za spomen ploču na dvorišnom zidu crkve, koji je doista u vlasništvu biskupije, rekao je, valja popuniti nekim drugim, prihvatljivim motivom, a ne Budakom.

Spomen-ploča Mili Budaku načinjena je od crnog mramora i na njoj je ugraviran Budakov lik. U okviru s motivom hrvatskog pletera, u dnu kojeg je hrvatski grb s bijelim početnim poljem, stoji tekst: "U spomen dr. Mile Budak
 Hrvatskog rodoljuba

Tekst se nastavlja ispod oglasa
književnika pisca romana
Rođen u Svetom Roku 30. 8. 1889.
Ubijen u Zagrebu 7. 6. 1945.
Za hrvatski narod Slava mu
Podižu hrvatski rodoljubi iz emigracije i domovine

O inicijativi da se u Svetom Roku izgradi spomen-obilježje Mili Budaku, književniku i ministru u Vladi NDH potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Darko Milinović izrazio se negativno.

"Hrvatski je narod predugo nosio križ nametnute krivnje zbog NDH-a" - rekao je Milinović i dodao: "Da je Mile Budak samo hrvatski književnik, a čitao sam neka njegova djela, nitko u ovoj državi ne bi imao pravo reći bilo što u svezi podizanja spomen-obilježja njemu u čast."

Budući da je on bio ministar u Vladi NDH, oni koji potiču ovu ideju čini se da nisu svjesni činjenice da bi tim postupkom pokušali vratiti taj križ na leđa hrvatskom narodu koji smo nosili proteklih pedesetak godina i koji nas je skupo koštao.

"Takvi pojedinci iz dijaspore kojih je, hvala Bogu, neznatan broj, i koji svake dvije godine dođu na tjedan-dva u Hrvatsku, trebali bi se pozabaviti nekim drugim stvarima a ne nastojeći takvim idejama i radnjama naštetiti ugledu Hrvatske u Europi i svijetu koji smo teškom mukom stekli." - zaključio je Milinović.

Budući je spomenik podignut i crkvenim vlastima u inat očekuje se reakcija biskupa Bogovića. Župnik Gračaca koji upravlja i župom Sveti ROK je ovom novinaru izjavio da ništa ne zna o novonastaloj situaciji.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara