Ustavni sud: 100 birača može podnijeti prigovor i žalbu

USTAVNI sud prihvatio je žalbu stotinu birača iz Osijeka protiv odluke Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje im nije priznalo pravo na podnošenje prigovora, ali sam prigovor Sud je istodobno odbio.

Vijeće za rješavanje izbornih sporova jednoglasno je prihvatilo žalbu stotinu osječkih birača jer suprotno DIP-u smatra da su oni ovlašteno podnijeli prigovor.

DIP je odbacio prigovor na temelju Zakona o izboru članova predstavničkih tijela, a Ustavni sud je žalbu prihvatio na temelju Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kojim je predviđeno da prigovor i žalbu može podnijeti 100 birača.

Ustavni sud je istodobno kao žalbeno tijelo odlučio i o osnovanosti prigovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sto osječkih birača prigovorilo je zbog nepravilnosti uočenih na biračkom mjestu u Čepinu i kršenja izborne šutnje jer je na ulazu na biračko mjesto bila istaknuta ploča HDZ-a.

Ustavni sud je prigovor odbio. U obrazloženju odluke navodi se da je zabranjeno isticanje stranačkih simbola u prostorijama u kojim se glasuje, ali Ustavni sud smatra da uočeni nedostaci uređenja biračkog mjesta s vanjske strane prostorije u kojoj se glasa ne predstavljaju propust koji bi mogao bitno utjecati na rezultate provedenih izbora.

Prošlotjedna odluka Vijeća za izborne sporove objavljena je na web stranici Ustavnog suda.

(Hina) ggrb mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara