Ustavni sud će podržati harač unatoč protivljenju stručnjaka?

Ustavni sud će podržati harač unatoč protivljenju stručnjaka?

Tekst: Z.J.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

DVOJE profesora pravnih fakulteta u Zagrebu i Splitu, na traženje Ustavnoga suda su iznijeli svoje mišljenje o kriznom porezu koje je jednako. "Nabrzinu nametnuti porez nije u skladu s Ustavom!" Ipak, mišljenje profesorice dr. Olivere Lončarić-Horvat i prof.dr. Arsena Bačića ipak ne obvezuje Ustavni sud, prenosi Večernji list.

Prema riječima profesorice Barbare Jelčić, harač ne može proći test članka 51. Ustava koji traži da "svatko sudjeluje u podmirenju javnih troškova u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima." Jelčić je objasnila da prema odluci o haraču svatko plaća jednak porez na plaću, bez obzira radi li se o samcu ili o jedinom zaposlenom roditelju s petero djece. Time se, prema prof. Jelčić, krši odredbu Ustava koja kaže da se "porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti".

Dosad 50 tisuća zahtjeva za povrat plaćenog kriznog poreza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, mišljenje je mnogim pravnika da će odluka Ustavnoga suda biti u skladu s odlukom vlasti. Također, ekonomska pitanja i prava rijetko su tema na sudovima koji se bave ljudskim pravima, Ustavnom i Europskom sudu za ljudska prava, jer pravo na rad ili na pristojan život ne može biti zajamčeno.

Za sljedeći petak je sazvan tzv. savjetodavni sastanak Ustavnoga suda na kojem će sudjelovati predstavnici Vlade koja je harač kreirala, Ureda predsjednika Mesića koji je prvi podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti, te udruga. Na sastanku će sudjelovati i predstavnici sindikata poljoprivrede koji su jučer predali 15.999 prijedloga za ukidanje harača.

Ukupan broj zahtjeva za povrat plaćenoga kriznog poreza se popeo na 50 tisuća, što je tri do četiri posto svih zaposlenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara