Ustavni sud: Disciplinska odgovornost neovisna o kaznenoj

USTAVNI sud odbio je kao neosnovanu ustavnu tužbu protiv rješenja disciplinske komisije MUPa o otkazu policijskom djelatniku zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju domovnice, zaključivši kako odustajanje od kaznenog gonjenja ne znači da nema disciplinske odgovornost.

Ustavni sud je stajalište da su "kaznena i disciplinska odgovornost međusobno odvojene odgovornosti koje se utvrđuju u dva potpuno neovisna postupka koji ne utječu jedan na drugi" zauzeo u slučaju policijskog djelatnika koji je u predistražnom postupku u policiji priznao da je s druga dva djelatnik za ukupno 3.000 njemačkih maraka sudjelovao u nezakonitom pribavljanju domovnice.

Ustavni sud smatra da su upravna tijela u disciplinskom postupku zakonito postupila kada su utvrdila da zbog teške povrede dužnosti policijski djelatnik mora dobiti otkaz, kao i Upravni sud koji je potvrdio ta rješenja.

"Odgovornost za teže povrede radne discipline u disciplinskom postupku može se utvrditi i bez odluke kaznenog suda, bez obzira što povreda može predstavljati i kazneno djelo. U disciplinskom postupku utvrđuju se elementi radne discipline pri čemu nije nužno da su se istodobno ostvarili i elementi kaznenog djela, pa je u tom smislu disciplinska odgovornost šira od kaznene", zaključio je Ustavni sud u odluci nedavno objavljenoj u Narodnim novinama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara