Ustavni sud dosudio dosad najvišu novčanu naknadu zbog parnice duge 21 godinu

Ustavni sud dosudio je dosad najvišu naknadu zbog nerazumno dugog suđenja, odredivši 30 tisuća kuna majci i kćeri koje se već 21 godinu parniče za naknadu štete na Općinskom sud u Zagrebu.

Općinskom sudu u Zagrebu Ustavni je sud naredio da presudu u toj parnici donese u najkraćem mogućem roku, ne dužem od šest mjeseci.

Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi utvrdio je da je zbog nerazumno dugog trajanja postupka, pokrenutog radi naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti oca, odnosno supruga, povrijeđeno ustavom zajamčeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

Podnositeljice ustavne tužbe su parnica za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti oca, odnosno supruga radnika stradalog na radnom mjestu, pokrenule protiv ŽTP Zagreb-Glavni kolodvor još u veljači 1982. Pravni sljednik te tvrtke u međuvremenu je postalo remontno poduzeće "Janko Gredelj".

Iako se radilo o složenom postupku i iako je stranka svojim ponašanjem dijelom doprinijela trajanju postupka, Ustavni sud smatra da se time ne može opravdati što je tijekom 21 godinu održano samo jedno ročište za glavnu raspravu, krajem 1999., i što još nije doneseno ni prvostupanjsko rješenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju odluke Ustavnog suda napominje se da je taj sud obvezan ocjenjivati je li Općinski sud odlučio u razumnom roku za razdoblje od studenog 1997., od kada Hrvatsku kao članicu Vijeća Europe obvezuje Konvencija o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ustavni sud, kao i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, ranije razdoblje uzima u obzir samo u slučaju nedopustivo dugih suđenja.

Napominje se, međutim, da je od 1997. do podnošenja ustavne tužbe proteklo više do pet godina i da je u tom razdoblju bez ikakvog objašnjenja sud u dva navrata bio neaktivan više od godinu dana, te da je bio gotovo potpuno neaktivan od 1982. kada je pokrenut postupak.

Nerazumno dugim trajanjem postupka, u kojem je tražena i naknada štete za izgubljeno izdržavanje za tada maloljetnu djecu, izostala je svrha postupanja i zato je sud odredio dosad najveću novčanu naknadu, po 15 tisuća kuna majci i kćeri.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara