Ustavni sud: Država zakonito postala većinski vlasnik zagrebačke Zračne luke

ZAKONOM o zračnim lukama iz 1998. država je zakonito postala većinskim vlasnikom zagrebačke Zračne luke odlučio je danas Ustavni sud, odbivši nakon pet godina prijedlog bivše saborske zastupnice HSLSa Dorice Nikolić za ocjenu ustavnosti osporenih odredbi tog Zakona.

Većina je ustavnih sudaca, njih 10, smatrala prijedlog za ocjenu neosnovanim jer je, po njihovom mišljenu, zagrebačka zračna luka bila u državnom vlasništvu i da je RH, temeljem vlasničkih ovlaštenja, imala pravo raspodijeliti udjele, kao i da je pravo zakonodavca urediti organizaciju zračnih luka.

Troje sudaca bilo je protiv, a sutkinje Jasna Omejec i Agata Račan upozorile su da se zakonom nisu mogli mijenjati udjeli, a da država kao zainteresirana strana nije prethodno iskoristila mogućnost da u propisanom postupku i rokovima ospori upis u registar Trgovačkog suda. Podsjetile su i da se takovom odlukom bez ikakvog obrazloženja mijenja dosadašnja praksa Ustavnog suda. Ustavni sud je, naime, također na prijedlog Dorice Nikolić, ukinuo Zakon o Zagrebačkom velesajmu po kojem je država postala njegovim većinskim vlasnikom, na račun Grada kao jedinog dotadašnjeg vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudac izvjestitelj Ivan Mrkonjić i sudac Milan Vuković smatraju da se ne radi o istoj pravnoj situaciji jer je Velesajam oduvijek bio u vlasništvu Grada, dok je po jednom zagrebačka zračna luka bila u vlasništvu vojske, a po drugom u vlasništvu JAT-a, pa ju je zato i trebalo riješiti zakonom.

Osporenom odredbom Zakona o zračnim lukama država je postala većinskim vlasnikom s 55-postotnim udjelom u temeljnom kapitalu Zračane luke Zagreb. Po pet posto udjela dobili su Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica, dok je Gradu Zagrebu, kao jedinom dotadašnjem vlasniku upisanom u registar, ostavljen udjel od 35 posto.

Dorica Nikolić u prijedlogu za ocjenu ustavnosti tvrdila je da je Grad Zagreb nezakonito izvlašten jer se zakonom ne mogu mijenjati udjeli u imovini budući da je Grad Zagreb bio upisan u registar kao jedini osnivač i član društva, odnosno kao jedini vlasnik.

Ustavni sud jednoglasno je danas odbacio prijedlog više nevladinih udruga za ocjenu ustavnosti vladinog Zaključka iz 2000. kojim je zaustavljena isplata mirovina korisnicima iz Bosne i Hercegovine. Prijedlog je bio nedopušten jer Zaključak nije propis koji bi se mogao ocjenjivati, pa nema osnova za postupanje Ustavnog suda, zaključili su suci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara