Ustavni sud: Fažanski referendum o plinovodu neustavan

Ustavni sud danas je kao neustavnu ukinuo odluku Općinskog vijeća Fažane o raspisivanju referenduma na kojem bi se mještani izjašnjavali o premještanju plinovoda Karlovac Pula s područja njihove općine.

Odluka o raspisivanju referenduma donesena je u travnju prošle godine, a Ustavni sud smatra da bi izjašnjavanje građana o premještanju plinovoda bilo neustavno, jer nije riječ o pitanju u nadležnosti lokalne samouprave.

Ustavni sud ističe da predstavničko tijelo lokalne samouprave, odnosno općinsko vijeće, može raspisati referendum samo o pitanjima iz svog samoupravnog djelokruga, što nije određivanje trase plinovoda i plinskog terminala.

Referendum s pitanjem "Zahtjevamo izmještanje trase plinovoda i plinskog terminala s područja Općine Fažana" prema odluci Općinskog vijeća trebao se održati u rujnu prošle godine. No njegovo je održavanje krajem kolovoza obustavio Središnji državni ured za upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev za ocjenom ustavnosti raspisivanja referenduma Ustavnom je sudu podnijela Vlada, a prihvaćanjem Vladinog prijedloga Ustavni je sud potvrdio i osnovanost odluke o obustavi provođenja referenduma.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud odbio je i prijedlog za ocjenu ustavnosti i ukidanje izmjena Zakona o parničnom postupku.

Podnositelj zahtjeva tvrdio je da taj Zakon nije donesen natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika. Za razliku od njega Ustavni sud zauzeo je stav da nije riječ o organskom zakonu kojim se razrađuju temeljna ljudska prava, pa za njegovo donošenje nije bila potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika.

(Hina) xam yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara