Ustavni sud: HRT nije prekršio zakon

USTAVNI sud danas je ocijenio da HRT nije prekršio zakon kada je 31. prosinca prošle godine u središnjem "Dnevniku" HTV-a objavljen prilog o naklonosti birača prema pojedinim predsjedničkim kandidatima, jer tada, ističu u Sudu, još nije nastupila izborna šutnja.

Predsjednički kandidati Doris Košta, Slaven Letica, Ljubo Ćesić i Miroslav Rajh su se dan uoči izbora zajedničkim pismom obratili Ustavnom sudu, tvrdeći da sporni televizijski prilog u kojemu su objavljeni rezultati istraživanja agencije Puls oko potpore birača pojedinim kandidatima, "sadrži nedopustivu sugestiju na volju svakog pojedinog birača".

Ustvrdili su da objavljivanje takvog priloga, neposredno uoči izborne šutnje, ukazuje na povredu jednakosti svih predsjedničkih kandidata jer favorizira jednog kandidata u prvom izbornom krugu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni suci ocijenili su da u vrijeme emitiranja priloga još nije nastupila izborna šutnja koja je nastupila idući dan (1. siječnja) te utvrdili da HRT stoga nije povrijedio odredbe Zakona o izboru predsjednika Republike.

Sud se proglasio nenadležnim u povodu zahtjeva spomenutih četvero predsjedničkih kandidata da se neodgodivo suspendira održavanje predsjedničkih izbora i njihovo održavanje odgodi za najmanje šest tjedana, da se čelni ljudi HRT-a očituju o razlozima objave priloga, te podnesu neopozive ostavke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara