ustavni sud ne može sam sebi suditi

Ustavna tužba kojom se tražilo da Ustavni sud sam sebe osudi na donošenje rješenja u roku do 60 dana i odredi podnositelju naknadnu od 40 tisuća kuna odbačena je kao nedopuštena jer taj sud ne može sam sebi suditi.

N.V. podnio je u veljači prošle godine ustavnu tužbu, vezanu uz povrat imovine, koju Ustavni sud nije riješio. U kolovozu prošle godine podnio je novu ustavnu tužbu nezadovoljan što prethodna još nije riješena.

Vijeće trojice za odlučivanje o ustavnim tužbama odbacilo je tužbu kao nedopuštenu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju odluke suci navode da prije iscrpljivanja pravnog puta Ustavni sud može odlučivati o nedonošenju u razumnom roku odluka sudbene vlasti, odrediti rok u kojem se odluka mora donijeti, kao i novčanu naknadu ako se krši pravo na pravično suđenje i ako bi nepokretanjem ustavnosudskog postupka podnositelju ustavne tužbe mogle nastati teške i nepopravljive posljedice.

No, ustavni suci podsjećaju da Ustavni sud nije dio sudbene vlasti, kao ni druge dvije vlasti, te da se njegova nadležnost za utvrđivanje kršenja prava na pravično suđenje u razumnom roku odnosi na sudbenu vlast ali ne i na Ustavni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara