Ustavni sud neće raspravljati o ustavnosti izmjena zakona o porodnom dopustu

USTAVNI SUD odbio je danas pokrenuti postupak ocjene ustavnosti zakonskog članka prema kojem nezaposlena majka ima pravo na porodni dopust ukoliko u Hrvatskoj ima neprekidno prebivalište najmanje tri godine.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti tog članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porodnom dopustu podnijelo je Udruženje pravnica Hrvatske.

Ta udruga smatra da su odredbama o prebivalištu od najmanje tri godine, kao uvjetu za ostvarenje prava na porodni dopust, diskriminirane pojedine skupine hrvatskih građanki.

´Državljanstvo je pravni odnos između građana i države, pa se pojedine skupine građana, u konkretnom slučaju žene, ne može stavljati u nepovoljniji položaj samo zato što nemaju neprekidno boravište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine´, stoji u prijedlogu Udruženja pravnica. Smatraju da se spornom odredbom, osim Ustava, krši i niz međunarodnih ugovora koji su postali dio hrvatskog pravnog poretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većinom glasova Ustavni je sud usvojio mišljenje da propisivanje uvjeta za ostvarivanje prava na porodni dopust nezaposlenih majki nije protuustavno, te da stoga nije neustavno niti propisivanje uvjeta o prebivalištu.

U obrazloženju odluke Sud navodi da Udruženje pravnica nije osporavalo obvezu postojanja samog prebivališta kao uvjeta za ostvarivanje prava na porodni dopust, već njegovo trajanje od najmanje tri godine. Stoga Sud ocjenjuje da se tim ograničenjem ne stvara nejednakost pred zakonom jer se ono odnosi podjednako na sve nezaposlene majke.

Odbijanje prijedloga Udruženja pravnica Ustavni je sud izglasao sa sedam glasova za i četiri protiv, a od glasanja se suzdržala sutkinja Agata Račan, koja je kao članica Udruženja sudjelovala u izradi tog prijedloga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara