Ustavni sud: Nepismenoj i nevjenčanoj majci troje djece državljanstvo zakonito uskraćeno

USTAVNI sud utvrdio je danas da su upravna tijela i Upravni sud postupili zakonito kada su nepismenoj i nevjenčanoj majci troje djece odbili hrvatsko državljanstvo.

M.O. iz Slavonskog Broda tražila je zaštitu Ustavnog suda jer nije dobila hrvatsko državljanstvo zbog nepismena i jer nije u braku, iako je dulje od pet godina nastanjena u Hrvatskoj. Njen izvanbračni suprug i troje djece, od kojih je najstarije rođeno 1988., hrvatski su državljani.

Sudac izvjestitelj Marijan Hranjski predložio je odbijanje tužbe jer su upravna tijela postupila zakonito kada su utvrdila da M.O., koja se ispisala iz državljanstva BiH, ni po kojem osnovu ne može dobiti hrvatsko državljanstvo, niti je u braku s hrvatskim državljaninom, niti poznaje hrvatski jezik i latinično pismo. Po njegovom mišljenju, svakom drugom odlukom Ustavni sud zbunio bi upravna tijela umjesto da im pošalje jasnu poruku da su radila zakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hranjskog je podržao Željko Potočnjak koji smatra "da odluka o državljanstvu nije od utjecaja na okupljanje obitelji jer oni žive zajedno", a Milan Vuković je dometnuo "da ne bi bilo problema s državljanstvom da je cijeli život živjela u Hrvatskoj jer bi onda bila pismena".

Jasna Omejec, Agata Račan i Smiljko Sokol smatrali su da je M.O. nezakonito uskraćeno državljanstvo i da ustavnu tužbu treba prihvatiti jer je u Hrvatskoj dulje od pet godina, lojalna je hrvatskoj državi i poznaje hrvatski jezik. Oni drže da nije riječ o "klasičnom strancu", već o tranzicijskom problemu jer se ta osoba zatekla u Hrvatskoj u vrijeme raspada bivše države. Pozvali su se i na dosadašnju praksu Ustavnog suda po kojoj su se kod takvih tranzicijskih slučajeva zakonske odredbe o poznavanju latiničnog pisma "elastičnije" tumačile u korist nepismenih. Takvo stajalište u glasovanju su podržali i predsjednik Suda Petar Klarić i Ivan Matija, ali je sa sedam glasova za i pet protiv ustavna tužba M.O. odbijena.

Sutkinje Jasna Omejec i Agata Račan najavile su i izdvojeno mišljenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara