Ustavni sud ni nakon godinu dana nije obustavio ocjenu Istarskog statuta

USTAVNI sud ni nakon više od godinu dana nije po zahtjevu Vlade obustavio postupak za ocjenu ustavnosti Statuta Istarske županije, iako za to nema nikakvog ustavnopravnog uporišta, tvrdi bivši sudac tog suda Jurica Malčić.

Dopredsjednik Ustavnog suda Petar Klarić, koji zamjenjuje zbog bolesti odsutnog predsjednika Smiljka Sokola, rekao je Hini da je "predmet u radu i da priprema nacrt odluke u vezi Vladinog zahtjeva za obustavu postupka ocjene ustavnosti Statuta Istarske županije".

Nije želio odgovoriti na pitanje zašto Ustavni sud ni nakon godinu dana nije obustavio postupak budući je riječ o jednostavnoj i formalnoj odluci. Vlada, naime, zahtjev koji je podnijela može i povući, a Sud mora obustaviti postupak kada prestanu postojati pretpostavke za ocjenu ustavnosti, kao što je to u slučaju Istarskog statuta.

Klarić je rekao da je Sud "zasut" predmetima vezanim uz nerazumno duge sudske postupke, te da ti predmeti imaju prioritet.

Ministarstvo pravosuđa je u siječnju prošle godine obavijestilo Vladu da je u studenome 2001. Skupština Istarske županije sporne odredbe Statuta, zbog kojih je i predložena ocjena ustavnosti, uskladila s Ustavom. Vlada je tada, na prijedlog Ministarstva, povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Jurica Malčić tvrdi da je prije isteka mandata predlagao da se, kao jedino moguće ustavnopravno rješenje, usvoji Vladin zahtjev za obustavom postupka, ali da to nije prošlo jer je na stručnom sastanku samo šest sudaca bilo za, a sedam protiv.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog odluke nikada nije uvršten na dnevni red sjednice jer ne bi prošao, kaže Malčić, koji smatra da bi to bilo "sramotno za sud". Tvrdi da većina koja se protivila obustavi postupka za to nije imala nikakvo ustavnopravno uporište, već su njihovi motivi bili isključivo političke prirode.

Kaže da je većina sudaca smatrala da taj predmet treba "spremiti u ladicu" i izvaditi ga u nekom pogodnom trenutku, te da je za njih protuustavan i izmijenjeni Statut kojim je Istarska županija dobila pravo na dvojezičnost i na regionalnoj razini.

Svoje nezadovoljstvo izmijenjenim Statutom trebali su otkloniti pokretanjem postupka po službenoj dužnosti, a ne nerješavanjem Vladinog zahtjeva, kaže Malčić.

On smatra da je "ponašanje" Suda u vezi s Istarskim statutom dvojbeno, a to potkrjepljuje i svojim iskustvom. Naime, zbog pisanja stručnog članka o nedavnoj, za njega dvojbenoj odluci Suda da je skidanje dvojezične ploče sa zgrade Županije Istarske u Pazinu bilo ustavno, Malčić je zatražio uvid u spis. Iz suda su ga zatražili pismeni zahtjev, što je i učinio, no naknadno mu je, tvrdi, rečeno da su suci odlučili uskratiti uvid u spis, uz obrazloženje da je ta odluka objavljena u Narodnim novinama.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara