Ustavni sud nije prihvatio Letičin zahtjev u vezi s Crnićevom izjavom

USTAVNI sud RH nije prihvatio zahtjev neovisnog predsjedničkog kandidata Slavena Letice da provede postupak nadzora nad ustavnošću i zakonitošću predsjedničkih izbora što je zatražio zbog izjave predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Ivice Crnića da DIP-u nije na vrijeme dostavio izvješće o troškovima kampanje.

Ustavni sud tu je odluku donio na današnjoj sjednici nakon što je, stoji u priopćenju, utvrdio da je DIP zakonito i pravilno postupao pri objavi podataka o prispjelim prijevremenim izvješćima predsjedničkih kandidata o troškovima izborne promidžbe.

"Vijest da sam prekršio zakonsku obvezu, objavljena kao udarna novost u svim medijima, samo pet dana prije kraja izborne promidžbe, nanijela mi je golemu štetu kao jednom od kandidata za predsjednika RH", navodi Letica u pismu Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Činjenica što je predsjednik DIP-a i predsjednik Vrhovnog suda isključuje mogućnost slučajne pogreške te bitno negativno utječe na pošteni tijek i rezultat predsjedničkih izbora", navodi Letica u pismu Ustavnom sudu. Također je zatražio da putem sredstava javnog priopćavanja obavijesti javnost i upozori DIP da sudionici u izborima, konkretno njegov predsjednik postupa protivno Ustavu i zakonu, te da još uvijek nije ni pokušao javnom isprikom ispraviti štetu koju mu je neosnovano nanio.

Ustavni sud pak smatra da je izjava predsjednika DIP-a Ivice Crnića od 26. prosinca sadržavala činjenično stanje u trenutku njezina davanja.

Letica navodi da su svi nazočni novinari Crnićevu izjavu od 26. prosinca (da DIP nije zaprimio Letičino izvješće) protumačili kao apsolutnu jer ih je Crnić propustio obavijestiti da postoji mogućnost da je izvješće pravodobno predano na poštu, ali da zbog državnih blagdana (25. i 26. prosinca) još nije stiglo.

Letica napominje da je DIP njegovo izvješće zaprimilo 27. prosinca ujutro putem preporučene pošiljke koja je na poštu predana 24. prosinca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara