Ustavni sud odredio naknadu od 8.000 kuna za desetogodišnji radni spor

USTAVNI SUD odredio je osam tisuća kuna naknade Vinkovčanki čiji desetogodišnji radni spor još uvijek nije završen, dok je vinkovačkom Općinskom sudu naložio da u najkraćem mogućem roku donese presudu.

To je druga odluka Ustavnog suda donesena na temelju nove ovlasti tog suda da određuje i novčanu naknadu kada utvrdi da su sudovi prekršili ustavom zajamčeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Visina prve dosuđene naknade iznosila je 4.500 kuna, a naknada Vinkovčanki je viša jer je riječ o radnom sporu koji je morao biti riješen po hitnom postupku, a ne da nakon 10 godina i dalje bude na početku.

Ustavna tužba Vinkovčanke Đ. M. podnesena je prije pravomoćnog okončanja radnog spora, započetog 1992., u kojem je tražila poništenje odluke o prestanku radnog odnosa.

Sudovi su različitim intenzitetom, u duljim ili kraćim vremenskim razdobljima, rješavali taj radni spor koji je u međuvremenu dva puta bio i na Županijskom i na Vrhovnom sudu. Doneseno je 15-ak sudskih rješenja i jedna međupresuda, no bit spora nije riješena.

Ustavni sudac Milan Vuković smatrao je ustavnu tužbu neosnovanom jer su sudovi aktivno rješavali taj spor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja izvjestiteljica Emilija Rajić zastupala je stajalište da se Ustavom zajamčeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku, osim neaktivnošću suda, može povrijediti i nedovoljnom učinkovitošću suda.

Osim dvojice koji su glasovali protiv usvajanja ustavne tužbe, ostali su ustavni suci podržali takvo stajalište.

Sudac Željko Potočnjak današnju odluku smatra ´presedanskom, jer se njome utvrđuje da za suđenje u razumnom roku nije dovoljno da sudovi samo sude već i da presude budu donesene i provedene u razumnom roku´.

Ustavni sud je na prijedlog Upravnog suda ukinuo kao neustavnu jednu odredbu Pravilnika Ministarstva kulture o priznavanju prava samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ukinutom odredbom na rješenje Ministarstva o uplati doprinosa nije bila dopuštena žalba, već se upućivalo na upravni spor. Kako se pravo na žalbu protiv prvostupanjskog upravnog akta može ograničit samo zakonom, a ne nižim aktom kao što je pravilnik, osporena je odredba ukinuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara