Ustavni sud poništio odluku o zabrani istupa vojnim osobama u medijima

USTAVNI SUD poništio je danas odluku bivšeg ministra obrane Joze Radoša o strogoj zabrani istupa u medijima pripadnicima Ministarstva obrane (MORH) i Oružnih snaga kao neustavnu zbog prekoračenja ovlasti i povrede zajamčene slobode javne riječi.

Podnositelj prijedloga za ocjenu ustavnosti, časnik HV iz Splita Andrija Bartulić na temelju te ustavnosudske odluke može od MORH-a zahtijevati povratak na posao. On je, naime, zbog Radoševe odluke dobio otkaz nakon stegovnog postupka.

Većina sudaca podržala je prijedlog sutkinje izvjestiteljice Emilije Rajić da se odluka poništi jer je suprotna ustavom zajamčenoj slobodi javne riječi.

Sutkinje Jasna Omejec i Agata Račan, te predsjednik Suda Smiljko Sokol smatrali su da odluku treba ukinuti, što je tražio i Bartulić, jer je riječ o neustavnom propisu jer nije objavljen u Narodnim novinama. Pritom su se pozvali na dosadašnju praksu suda u slučaju neobjavljivanja propisa, kao i vrlo rijetku praksu suda da poništava propise.

Sutkinja Omejec napomenula je da su do sada poništeni samo propisi samozvane "Republike Srpske Krajine", a ovo je prvi propis koji poništiva sud u sadašnjem sastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina je podržala stajalište sutkinje izvjestiteljice da Radoševu odluku treba poništiti i ukloniti iz pravnog sustava jer se njime grubo krši temeljno ljudsko pravo.

Propis je neustavan jer je donesen i primijenjen na nevaljan način, a za njegovo donošenje ministar nije imao zakonsko uporište, ustvrdio je Ustavni sud.

U slučaju poništenja ili ukidanja propisa podnositelj prijedloga za ocjenu ustavnosti ima pravo tražiti povratak na posao, odnosno obnovu stegovnog postupka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara