Ustavni sud: Porast riješenih i primljenih predmeta za dvadesetak posto

USTAVNI SUD je u prvoj polovici ove godine zaprimio 2.007 predmeta, a riješio 1.245, što je za dvadesetak posto više zaprimljenih i riješenih predmeta u odnosu na isto razdoblje lani, doznaje se u Ustavnom sudu.

Prema podacima Službe za evidenciju i dokumentaciju Ustavnog suda u prvih šest mjeseci ove godine zaprimljeno je 400-tinjak predmeta više nego lani. Na sud je došlo 1.868 ustavnih tužbi, od čega 307 zbog nerazumno dugih suđenja te 200-tinjak prijedloga za ocjenu ustavnosti zakona ili drugih propisa. Riješena je 121 ustavna tužba zbog nerazumnog roka.

Ustavni sud je lani ukupno zaprimio 3.310 predmeta, a riješio 2.001 od čega je 1600 ustavnih tužbi. To je bila rekordna godina po broju riješenih i zaprimljenih predmeta, no ostalo je neriješenih 3.224 predmeta, uključujući i one iz ranijih godina.

Iako je u prvom polugodištu ove godine riješeno za dvadesetak posto više predmeta nego li u istom razdoblju lani, zbog stalnog povećanja broja pristiglih predmeta raste i broj neriješenih predmeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom je trenutku u sudu 4.761 neriješenih predmeta u radu.

Broj ustavnih tužbi stalno raste nakon što je sudu, izmjenom Ustavnog zakona o Ustavnom sudu iz 2001., omogućeno da određuje novčanu naknadu prilikom rješavanje ustavnih tužbi zbog nerazumno dugih suđenja.

Takvih je ustavnih tužbi prije dvije godine bilo gotovo 500, lani 451, a u prvih šest mjeseci ove već 307.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara