Ustavni sud se vadi iz skandala: Želimo samo tri komada namještaja od ebanovine

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NAKON što je su u javnost izašli detalji javnog natječaja koji je raspisao Ustavni sud za opremanje Suda skupocjenim namještajem od ebanovine, a što će porezne obveznike stajati prema procjenama više od pet milijuna kuna, oglasili su se i iz te institucije.

"Tender dokumentacija za namještaj i ostalu opremu zgrade Ustavnog suda Republike Hrvatske sadrži ukupno 208 stavki. Od toga samo tri stavke tender dokumentacije sadrže zahtjev da predmetni komad namještaja bude od ebanovine. Osim toga, još tri stavke tender dokumentacije sadrže zahtjev da predmetni komad namještaja bude alternativno od ebanovine, oraha ili sličnog materijala te još šest stavaka predviđaju 'oblaganje furnirom kao orah ili ebanovina'", odgovorili su za Index iz Ustavnog suda.

"Skandalozno je da Ustavni sud preferira uvoznu ebanovinu"

Problematično je, međutim, što detalji javnog natječaja ne ostavljaju prostora za prijavu domaćih proizvođača, jer isti je, prema pisanju Lidera, tako složen da pogoduje određenom uvozniku.

"Skandalozno je da uz slavonski hrast Ustavni sud preferira uvoznu ebanovinu i da se traži stol promjera od 158 cm iako je standard 160 cm. Jasno je da se u natječaju moraju propisati okvirne dimenzije namještaja, ali da se traži točna visina od 74,5 m...", rekao je za Lider direktor Drvnog klastera Marijan Kavran koji dodaje kako je očito da se planira kupiti određen komad namještaja od određenog proizvođača.

Specifikacije, kao što se vidi, idu do nevjerojatnih detalja. U Ustavnom sudu tako žele okrugli stol promjera 158 centimetara, visine 74,5 centimetara, s tri noge u crnom mat laku, spojene niklanim držačima s punom pločom stola od ebanovine. Zatim vitrina u kojoj će stajati spisi Ustavnog suda treba biti dimenzija 180-47-125 centimetara s troja vrata u donjoj zoni i petera vrata u gornjoj zoni iz kaljenog satiniranog stakla te tri izvlačne police u srednjoj zoni.

Ustavni sud: Zlonamjerni ste

I dok premijerka Kosor štedi na vodi s okusima i savjetuje građanima da se zaposle kao pastiri, dotle se u Ustavnom sudu kupuje namještaj od ebanovine. Međutim, ništa sporno u Ustavnom sudu u natječaju ne vide: "Riječ je o dijelovima namještaja namijenjenim za protokolarne prostorije i javne prostore Ustavnog suda. Za preostalih 196 stavaka tender dokumentacije nije postavljen zahtjev da budu od ebanovine", odgovorili su nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vrijednosti namještaja i ostale opreme koja će se nabavljati ne mogu unaprijed govoriti, "jer će nju odrediti rezultati otvorenog postupka javne nabave, što je i njegova svrha". A zašto je natječaj toliko detaljan da isključuje domaće proizvođače, odgovaraju da je "otvoreni postupak javne nabave za opremanje zgrade Ustavnog suda RH pokrenut i provodi se u cijelosti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, što isključuje mogućnost pogodovanja bilo kojem subjektu". "Informacije o 'pogodovanju nekoj stranoj firmi' ocjenjujemo zlonamjernima", kažu iz Ustavnog suda.

Fotografije namještaja u tender dokumentaciji su, kažu, priložili sa svrhom "preciziranja predmeta nabave u smislu zakonske obveze da predmet nabave mora biti određen jasno, razumljivo i nedvojbeno kako bi ponuditelji mogli ponuditi robu usporedivu po vrsti, kvaliteti i cijeni te eventualno po drugim potrebnim svojstvima i uvjetima".

Domaći proizvođači ogorčeni

Hrvatski proizvođači namještaja, međutim, ogorčeni su jer se u Hrvatskoj ne preferiraju domaći proizvodi već uvozni, a također rijetko kad se i javljaju na natječaje koje objavljuje državna uprava jer su često tako sročeni da im domaći proizvođači ne mogu konkurirati. Smatraju da javni servisi moraju biti društveno odgovorni te da moraju znati gdje se i na koji način proizvodi ono što žele kupiti. Primjerice, u Njemačkoj, gdje je javna nabava vrlo transparentna, ne može se dogoditi da se kupi nešto izvana ukoliko postoji kvalitetan domaći proizvod.

"Skandalozno je to da je natječajna dokumentacija državne institucije napravljena tako da su na 150 strana javnog natječaja, od početka do kraja, specificirani talijanski proizvođači", ogorčeno je zaključila Ljilja Arbutina iz Duka interijera iz Svete Nedelje. "Novac poreznog obveznika mora se potrošiti kod poreznih obveznika. To je nešto što se ne mora nametati zakonom, nešto valjda mora postojati i u svijesti i moralnosti", smatra Arbutina dodajući da je ne zanima što će i za koliko novca ustavni sudac kupovati kod kuće. "Ali to neka kupuje od svog novca, ne od mog. Oni moraju početi cijeniti ruku koja ih hrani. Oni su dužni ovome narodu ovdje kupovati, i to nije nešto što mora biti određeno Zakonom!"

"Građanima krizni porez, a nama ebanovina"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske osvrnuo se na novu nabavu Ustavnog suda u priopćenju naslovljenom "Građanima krizni porez, a nama ebanovina". "Dok sindikati nastoje s premijerkom naći mogućnost kako otpočeti rješavati problem nezaposlenosti, rješenje podivljalih cijena glavnih prehrambenih proizvoda, posebice mlijeka i kruha, dok Vlada RH usvaja novi operativni program razvoja drvne industrije i daje potpore izvozno orijentiranoj domaćoj drvnoj industriji, a investicijska bi ulaganja trebala rezultirati novim radnim mjestima, Ustavni sud razmišlja u kakvim će foteljama sjediti ustavni suci", stoji u priopćenju SSSH-a te dodaju kako je takav potez ustavnih sudaca s pravom izazvao negodovanje domaćih proizvođača namještaja, ali i šire javnosti.

"Luksuzni namještaj od ebanovine? Europski certifikat? Stol
promjera 158 cm (hrvatski standard 160 cm) s cijenom od 35 000 kn? Fotelja od 10 800 kn? Naslonjač od 19 000 kn? Pitamo ustavne suce: Pa gdje vi živite? Postaviti pitanje moralne i etičke dimenzije cijelog 'slučaja' suvišno je – etika, naime, već dugo ne stanuje ovdje", pišu iz SSSH te se dodaje kako "imamo pravo od ustavnih sudaca zahtijevati da ih krase stručnost, osobni integritet i neupitna etičnost u postupanju".

Smatraju kao da je suce Ustavnog suda zaslijepio osjećaj vlastite važnosti, koju treba "pokazivati" i dokazivati luksuznim namještajem. No, kažu i kako takav potez svjedoči nezainteresiranosti sudaca za životne okolnosti i probleme hrvatskih građana. "Ističemo, uvažavanje Ustavnog suda kao i povjerenje javnosti ne postiže se luksuznom opremom prostorija u kojima borave i rade ustavni suci – uvažavanje treba zaslužiti! Pa ako se njihova odluka o ustavnosti svojevremeno uvedenog „harača“ opravdavala 'gospodarskim okolnostima' – kako to da te okolnosti ne vrijede danas, kada treba opremiti prostore Ustavnog suda", pitaju se iz SSSH-a i poručuju ustavnim sucima da odmah odustanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara