Ustavni sud sutra bira novog predsjednika

NA SUTRAŠNJOJ sjednici Ustavnog sudu suci će birati novog predsjednika na četiri godine, potvrdio je danas predsjednik tog suda Smiljko Sokol.

"Svoje kandidature podnijeli su suci Petar Klarić, Marijo Kos, Željko Potočnjak i Milan Vuković", rekao je Sokol Hini. Dodao je da to ne mora biti i konačan broj kandidata jer je kandidaturu moguće podnijeti i na samoj sjednici, bilo da se suci sami kandidiraju ili da predlože drugog suca za predsjednika.

Predsjednik Ustavnog suda birat će se na zatvorenoj sjednici kao što je to i do sada bio slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bira se tajnim glasovanjem, a za izbor je potrebno najmanje sedam glasova od ukupno 13 sudaca.

Prema Poslovniku Ustavnog suda izbor predsjednika moguć je u tri kruga, a u svaki novi krug ulaze po dva kandidata koja su u prethodnom dobila najviše glasova. Ako nitko do kandidata ne bude izabran, postupak se ponavlja uključujući i kandidiranje.

Sokolu četverogodišnji predsjednički mandat prestaje 7. prosinca ove godine. On je već prošlog tjedna najavio da se neće ponovno kandidirati, iako bi na to imao pravo.

U prvom osmogodišnjem sazivu Ustavnog suda na čelu suda u oba predsjednička mandata bio je Jadranko Crnić kojeg je naslijedio Smiljko Sokol.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara