Ustavni sud sutra neće odlučivati o zabrani rada trgovina nedjeljom

USTAVNI sud odgodio je sutrašnju sjednicu na kojoj se trebalo odlučivati o prijedlozima nekoliko trgovačkih lanaca za ocjenom ustavnosti odredbi Zakona o trgovini kojima je bitno ograničen rad trgovina nedjeljom, doznaje se Uredu predsjednika tog suda.

Na dnevnom redu sjednice suda bili su i prijedlozi sedam trgovačkih lanaca koji osporavaju zabranu rada nedjeljom, tvrdeći da su takve odredbe protivne ustavom zajamčenim tržišnim i poduzetničkim slobodama te jednakom pravnom položaju na tržištu. No, na današnjem stručnom sastanku ustavni suci su odlučili sjednicu odgoditi za idući tjedan.

U medijima se proteklih dana nagađalo da je većina ustavnih sudaca spremna ukinuti zabranu rada nedjeljom, a neslužbeno se iz krugova bliskih Ustavnom sudu doznaje da je odlučivanje odgođeno radi dorade obrazloženja takve odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon o trgovini kojim je većini trgovina zabranjen rad nedjeljom, odnosno pod posebnim uvjetima dopušten samo manjim trgovinama donesen je krajem prošle godine.

Sedam velikih trgovačkih lanaca koji više nisu mogli raditi nedjeljom osporili su ustavnost tih odredbi.

Zakon o trgovini stupio je na snagu s prvim danom ove godine, a po njemu u Hrvatskoj nedjeljom smiju raditi samo prodavaonice koje imaju do 200 četvornih metara prodajnog prostora i koje prodaju pretežno prehrambene proizvode, te one koje uz to imaju dozvolu nadležnog tijela za izdavanje dozvola za rad nedjeljom.

Nasuprot nekih trgovačkih lanaca, Katolička crkva u Hrvatskoj, Sindikat trgovine Hrvatske, Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) i ceh trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori pozdravili su takva zakonska riješenja. Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira pokrenuli su i potpisivanje peticije za zabranu rada nedjeljom koju je potpisalo više od 300.000 građana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara