Ustavni sud ukinuo tajne saborske sjednice

Ustavni sud ukinuo tajne saborske sjednice
USTAVNI sud ukinuo je danas kao neustavnu odluku Hrvatskog sabora kojom je omogućeno održavanje tajnih, odnosno nejavnih saborskih sjednice iza zatvorenih vrata.

Ustavnost Odluke o načinu rada Hrvatskog sabora na sjednici bez nazočnosti javnosti iz 2001. osporio je još za vrijeme trajanja prošlog mandata Sabora tadašnji zastupnik Ante Kovačević, inače predsjednik HKDU-a.

Ustavni je sud ocijenio da je osnovan prijedlog za ocjenu ustavnosti posebnih pravila za iznimno održavanje saborskih sjednica bez nazočnosti javnosti, jer je Ustavom određeno da su sjednice Hrvatskog sabora javne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suci su stoga jednoglasno ukinuli neustavnu saborsku odluku.

Na današnjoj sjednici obustavljen je postupak ocjene ustavnosti Stegovnika oružanih snaga koji je predsjednik Republike donio 1996. i Odluke o plaćama i drugim berivima djelatnih vojnih osoba iz 2000. jer su u međuvremenu ti podzakonski akti zamijenjeni drugima i više nisu na snazi.

Odbačeni su prijedlozi za ocjenu ustavnosti Upute ministra obrane iz 1999., naredbe ministra unutarnjih poslova iz 2001. vezane uz Kolektivni ugovor, kao i Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva pomorstva, prometa i veza iz 2002. Ustavni sud se proglasio nenadležnim za njihovo ocjenjivanje jer nije riječ o propisima koje sud može ocjenjivati, već o internim aktima ministarstava.

Zbog nenadležnosti je odbačen i prijedlog za ocjenu ustavnosti Ugovora Hrvatske sa Svetom Stolicom o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama. Ustavni sud, naime, ne može ocjenjivati ustavnost međudržavnih ugovora. Sud, međutim, može ocjenjivati ustavnost zakona kojima su taj i drugi ugovori sa Svetom Stolicom ratificirani, pa se nekoliko podnesenih prijedloga za ocjenu ustavnosti zbog neravnopravnosti vjerskih zajednica i zadiranja u autonomiju sveučilišta već obrađuje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara