Ustavni sud: Vlada po zakonu prenijela dio nekretnina Borova na Fond za obnovu i razvoj Vukovara

USTAVNI sud odbacio je danas prijedlog za ocjenu ustavnosti Vladine odluke o prijenosu nekretnina "Borova" u vlasništvo Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Dvojica Vukovaraca osporavali su Vladi pravo da dio nekretnina "Borova" ustupi Fondu za obnovu i razvoj radi izgradnje industrijske zone na području grada Vukovara.

Sud je prijedlog odbacio kao nedopušten, proglasivši se nenadležnim za njegovo rješavanje jer odluka Vlade o prijenosu nekretnina nije propis čiju ustavnost bi mogao ocjenjivati.

Sud je utvrdio da je Vlada odluku o prijenosu nekretnina donijela na temelju zakonskog ovlaštenja da upravlja, raspolaže i koristi se imovinom Republike Hrvatske, odnosno da je ta odluka akt poslovanja, a ne propis.

Ustavni sud je danas dodijelio tisuću kuna novčane naknade Zagrepčaninu zbog dugotrajnosti sudskog postupka vezanog uz financijski inženjering. Zagrebačkom Općinskom sudu naloženo je da presudu u tom predmetu donese u roku godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postupak radi povrata novca kojeg je dao tuženicima, temeljem međusobnog poslovnog odnosa poznatijeg kao financijskih inženjering, Zagrepčanin je pokrenuo u studenom 1995.

Od tada su održana četiri ročišta na kojima se raspravljalo samo o procesnim pitanjima, ali se nije ušlo u raspravu o biti spora. U pojedinim razdobljima Općinski sud je bio neaktivan i gotovo tri godine nije poduzeo ni jednu procesnu radnju.

Zbog postupka koji traje dulje od sedam godina Ustavni sud je utvrdio da je Zagrepčaninu povrijeđeno prava na pravično suđenje u razumnom roku.

Sud je obrazložio da se kod određivanja novčane naknade od samo tisuću kuna vodilo računa o okolnosti slučaja, a uvažavalo se i gospodarske i socijalne prilike u zemlji.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara