Ustavni sud: Za taksi koncesiju nije dopušteno tražiti uvjerenje o nekažnjavanju

USTAVNI sud ukinuo je danas kao neustavnu odredbu odluke Grada Dubrovnika da je za dobivanje koncesije za taksi prijevoz potrebno uvjerenje o nekažnjavanju.

Ustavni sud je utvrdio da šest odredbi Odluke Grada Dubrovnika o autotaksi prijevozu, čiju je ustavnost osporavalo Udruženje autotaksi obrtnika Dubrovačko-neretvanske županije, nisu protustavne, a samo jednu je ukinuo kao neustavnu.

Sud je utvrdio da nitko nema pravo zahtijevati od građana da podnesu dokaze o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti jer se podaci iz kaznene evidencije mogu dati samo pod određenim uvjetima sudovima i državnim odvjetništvima te iznimno državnim tijelima. Dopušteno je i uobičajeno od osobe koja želi obavljati javnu službu tražiti uvjerenje da nije pokrenut kazneni postupak, ali ne i podatke iz kaznene evidencije, stajalište je Suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni suci smatraju da nije protustavna odredba po kojoj koncesiju može dobiti autotaksi obrtnik koji ima prebivalište na području za koje se daje koncesija. Naime, Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu pravo obavljanja te djelatnosti na području određene jedinice lokalne samouprave uvjetuje se sjedištem u toj lokalnoj jedinici.

Osim toga, prema Zakonu o obrtu, ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, sjedište obrta je u mjestu gdje obrtnik ima prebivalište.

Određujući dio uvjeta za dodjelu koncesije sukladno zakonskim propisima, nadležno tijelo Grada Dubrovnika nije, osim u jednoj odredbi, prešlo okvire svojih ovlaštenja, zaključio je Ustavni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara