Ustavni sud: Zakon o društveno poticajnoj stanogradnji ustavno nesporan

USTAVNI su utvrdio je danas da osam osporenih odredbi Zakona o društveno poticajnoj stambenoj izgradnji nije ustavno sporno i stoga je odbio prijedlog za ocjenu ustavnosti tog Zakona.

Stambeno-graditeljska zadruga Stanograd iz Zagreba zatražila je da Ustavni sud odmah zabrani Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sudjelovanje u programu društveno poticajne stanogradnje zbog kršenja poduzetničkih i tržišnih sloboda.

Ustavni sud to nije učinio jer je zaključio kako je neosnovna tvrdnja predlagatelja da je APN u povoljnijem položaju na tržištu. Sud je ustvrdio da je APN Vladina ustanova koja posluje po pravilima neprofitnih organizacija i u slučaju kada obavlja investicijske poslove u društveno poticajnoj stanogradnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud neosnovanim smatra i tvrdnje o povlaštenom načinu stjecanja stana jer se na temelju tog Zakona širem krugu građana omogućava rješavanje stambenog pitanja dostupnijim načinom otplate stana, a ne zbog niže cijene stana.

Na tvrdnju predlagatelja da je Zakon neustavan jer za njegovu provedbu u Zakonu o izvršenju proračuna nisu osigurana sredstva, Ustavni sud je odgovorio da nije nadležan za ocjenjivanje međusobne usklađenosti zakona, već samo zakona sa Ustavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara