Usvojen Zakon o javnom informiranju

SKUPŠTINA Srbije prihvatila je u utorak većinom glasova Zakon o javnom informiranju, koji uvodi niz prava, ali i obveza novinara, te odredbu po kojoj informacije moraju biti dostupne svim sredstvima priopćavanja pod jednakim uvjetima.

Novi Zakon o informiranju predviđa mogućnost zabrane distribucije nekog medija radi sprečavanja propagiranja rata, poticanja na neposredno nasilje, ili zagovaranja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje te ako od objavljene informacije neposredno prijeti "ozbiljna, nepopravljiva posljedica čije se nastupanje ne može spriječiti na drugi način". O zabrani distribucije odluku donosi nadležni sud.

Osnovna načela novog Zakona su sloboda javnog informiranja, zabrana cenzure i govora mržnje, te isključiva nadležnost suda - po hitnom postupku - u svim povredama slobode informiranja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositeljima državnih i političkih dužnosti ograničena su prava na zaštitu privatnosti razmjerno opravdanom interesu javnosti da zna određene informacije, a novinarima se jamči pravo na novinarsku tajnu kad je riječ o izvoru informiranja, osim ako se podaci ne odnose na kazneno djelo za koje je predviđena kazna od najmanje pet godina zatvora.

U Srbiji dosad nije postojao zakon o javnom informiranju, jer je zloglasni "Šešeljev zakon", na temelju kojega su mnogi mediji bili - u prekršajnim postupcima koji su se odvijali unutar 24 sata od trenutka prijave - drakonski novčano kažnjeni, bio stavljen izvan snage početkom 2001. godine, poslije uspostave nove Skupštine Srbije nakon izbora potkraj 2000. godine, na kojima je smijenjen režim Slobodana Miloševića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara