Usvojena Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i slobodama

SKUPŠTINA Srbije usvojila je u srijedu većinom glasova Povelju o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim pravima, kojom se definiraju nadležnosti i osiguravaju, jamče, štite i unapređuju prava i slobode građana.

Usvajanjem Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i slobodama u skupštinama Srbije i Crne Gore učinjen je posljednji korak za konstituiranje novog zajedničkog parlamenta Srbije i Crne Gore, najavljenog za petak ili ponedjeljak idućeg tjedna.

Poveljom o ljudskim i manjinskim pravima i slobodama određeno je da se ta prava štite i neposredno uređuju zakonima država članica, te je određeno da su svi pred zakonom jednaki, da je zabranjena svaka diskriminacija, bez obzira na rasu, boju, spol, nacionalnu i vjersku pripadnost, društveno podrijetlo, rođenje, kulturu, jezik, starost i psihički ili fizički invaliditet, a ta se prava mogu ograničiti samo ´u mjeri da bi se u demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je ograničenje dopušteno, ali to ograničenje ni u kojem slučaju ne smije zadirati u srž zajamčenog prava´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poveljom je svakome zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja, te pravo na prigovor savjesti, a kad je riječ o nacionalnim manjinama, njihova se individualna i kolektivna prava ostvaruju u skladu s međunarodno-pravnom zaštitom.

Poveljom je ´zabranjena nasilna asimilacija, kao i svako izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge neravnopravnosti i mržnje i netrpeljivosti´.

Nakon što u petak ili ponedjeljak sadašnja Savezna skupština usvoji Povelju o ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, bit će formiran novi zajednički parlament Srbije i Crne Gore, za koji su skupštine Srbije i Crne Gore prije nekoliko dana već izabrale zastupnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara