Utemeljena nova stranka Hrvata u Srbiji

HRVATSKO-bunjevačko-šokačka stranka ime je nove stranke Hrvata u Srbiji koju je u nedjelju u Subotici, kako se navodi u priopćenju, utemeljilo 111 članova iz svih dijelova Sjeverne Bačke.

Prvi razlog djelovanja stranke je borba za ujedinjenje svih Hrvata, Bunjevaca i Šokaca na prostorima Vojvodine i Srbije, navodi se u dokumentu "Osnovni ciljevi političkog djelovanja" napisanom na ekavici.

Za predsjednika je izabran Blaško Temunović, koji je zbog neslaganja s aktualnim rukovodstvom nedavno ujedinjenog Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini isključen iz te stranke.

U priopćenju s osnivačke skupštine, koja u javnosti nije bila najavljena, navodi se da je prosječna starost članova stranke 35 godina i da će se oni agresivno na jesen uključiti u lokalne, pokrajinske i republičke izbore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osnivanjem ove stranke njezini osnivači žele razbiti monopol i neprirodne koalicije koje je do sada DSHV sklopio s drugim strankama na štetu hrvatskog korpusa", istaknuo je Blaško Temunović.

Iako su izrazili sumnju u vjerodostojnost podatka o broju njezinih osnivača, u DSHV-u nisu željeli komentirati vijest o utemeljenju Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke.

Svoje ćemo stajalište priopćiti ukoliko se ta stranka uspije registrirati, kratko je rekao predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

Nakon utapanja Hrvatskog narodnog saveza u tu stranku početkom ove godine, DSHV je bio jedina politička organizacija Hrvata u Srbiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara