Utjecaj glob. zagrijavanja na usjeve: Pretpostavke su bile točne

ČINI se da su se obistinila upozorenja da će globalno zagrijavanje izazvati poremećaje u svjetskoj poljoprivredi.

Visoke temperature i nestašica vode smanjile su urode diljem južne Europe, objavili su stručnjaci Europske unije.

Prinosi kukuruza i šećerne repice u Italiji smanjeni su za četvrtinu, a u Portugalu je za trećinu pao urod pšenice, kaže se u izvještaju Zajedničkoga istraživačkog centra Europske unije u Bruxellesu.

Žetva je bolja u sjevernoj Europi, što je u skladu s tim najavama. Toplije vrijeme u Irskoj je prinose šećerne repice popravilo za četvrtinu, a u Danskoj i Švedskoj za 5 posto. U Finskoj je za 12 posto bolji urod uljane repice.

Taj uzorak gotovo u potpunosti odgovara predviđanjima o djelovanju globalnoga zagrijavanja u idućem stoljeću, objavio je časopis New Scientist.

Jorgen Olesen s danskoga Instituta za poljoprivredne znanosti u Tjeleu i Marco Bindi sa sveučilišta u Firenci lani su predvidjeli baš takav pomak u prinosima.

Njihova je analiza pokazala da će u sjevernoj Europi urod porasti jer ta regija postaje toplija i vlažnija, a rastu usjeva pomažu visoke razine ugljičnoga dioksida. No za jug Europe predvidjeli su sušu i pad uroda, uz potpuni nestanak poljoprivrede u najsušim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na jugu će zbog suše klime biti teško održati i proizvodnju mlijeka, a bit će dijelova južne Europe na kojima više neće biti moguće baviti se poljoprivrednom proizvodnjom", rekao je Olesen.

"U borbi za vodu, poljoprivreda će vjerojatno izgubiti od gradova".

U Sjedinjenim Državama znanstvenici Istraživačkoga instituta za globalne promjene predviđaju da će diljem zemlje biti više kiše, osobito pretkraj stoljeća.

Ta skupina istraživača predviđa da će globalno zagrijavanje američkim farmerima donijeti bolje prinose. No središnje države Kanzas, Kolorado i Nebraska mogle bi osjetiti teške suše.

I europski i američki stručnjaci upozoravaju da je nedavni toplinski val dao naslutiti kakve nam se promjene spremaju.

"Opasno je takve stvari gurati pod tepih, moramo početi planirati utjecaj klimatskih promjena. Nije prerano za početak izgradnje čvršćega poljoprivrednog sustava", kaže Olesen.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara