Uvodi se doživotni zatvor?

Uvodi se doživotni zatvor?
UVOĐENJE doživotnog, umjesto dugotrajnog zatvora te produljenje rokova zastare, neke su novosti, koje se predlažu konačnim izmjenama Kaznenog zakona, a koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.

Između dva saborska čitanja predloženog zakona, predlagatelj je odustao od inkriminacije kojom se štitio ugled Predsjednika države.

Ministrica pravosuđa Ingrid-Antičević Marinović, odbacila je prigovore iz javnosti, da je predloženi zakon drakonski, odnosno zakon koji pojačava represiju.

Predloženim izmjenama u Kazneni zakon bi se uvelo i novo kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, ugradila bi se i odredba o zapovjednoj odgovornosti, a pojam zapovjednika proširio bi se s vojnih i na civilne nadređene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo kazneno djelo bi bilo veličanje bivših fašističkih država i organizacija, ali i promicanje rasizma i ksenofobije, za što se predviđa novčana ili kazna zatvora do godinu dana, te obvezno oduzimanje predmeta ili materijala koji veličaju bivše fašističke države ili organizacije.

Novo kazneno djelo postalo bi i kršenje zakona u sudskom postupku, dok bi posjedovanje malih količina droga za vlastite potrebe, umjesto kaznenog, postalo prekršajno djelo.

Značajne izmjene predviđene su na području gospodarskih kaznenih djela, a potpredsjednik Vlade Slavko Linić pozdravio je bitno povećanje kazni za takva djela. Za "iskorjenjivanje zla" treba primjenjivati najviše, a ne najniže propisane kazne, rekao je.

Vlada je danas utvrdila Prijedlog zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, te predložila Saboru donošenje prostornog plana Nacionalnog parka Kornati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara