UZ ŠAROVIĆA BIT ĆE KAŽNJEN I MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH IVANIĆ?

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić odgovoran je za protuzakonit izvoz naoružanja i vojne opreme Iraku i sasvim je moguće da i njega snađu sankcije kakvima će biti kažnjen aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović, tvrde u nedjelju sarajevsko "Oslobođenje" i "Dnevni avaz".

Pozivajući se na povjerljivi dokument međunarodne zajednice kojim je utvrđena odgovornost bosanskohercegovačkih dužnosnika zbog prouzakonite vojne suradnje s Irakom, ova dva lista navode da je Šarovićeva umiješanost u te poslove nedvojbena jer je on kao vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) morao znati za takvo djelovanje.

Mladen Ivanić, koji je u vrijeme dok je Šarović bio predsjednikom srpskog entiteta obnašao dužnost entitetskog premijera, nije bio izravno uključen u kontrolu poslovanja Zrakoplovnog zavoda "Orao" koji je poslovao s Irakom.

No Ivanić je sudjelovao u radu Vrhovnog vijeća obrane RS. A to je tijelo - kojim je predsjedavao Šarović - moralo imati sve informacije o tome što rade vojska i vojna industrija.

Istražiteljski tim,. što je djelovao pod kodnim nazivom "Tigar" i kojega su činili predstavnici svih značajnijih međunarodnih organizacija u BiH, konstatirao je da je Ivanić kao premijer morao znati sve barem o poslovima tvrtke "Čajevec" iz Banja Luke.

Ta je tvrtka također isporučivala elektronsku opremu iračkoj vojsci.

Prenoseći ocjene glavnog zapovjednika SFOR-a u BiH, američkog generala Williama Warda, "Oslobođenje" piše kako on drži da politički dužnosnici bosanskih Srba u svakom slučaju snose odgovornost za ovaj skandal - ako su znali za sumnjive poslove s Irakom onda su svjesno kršili sankcije Ujedinjenih naroda, no ako nisu znali onda su počinili grubi previd koji također zaslužuje kaznu.

Posebice otegotnom okolnošću smatra se činjenica da su vlasti u Banja Luci sustavno pokušavale prikriti dokaze o poslovima s Irakom.

"Avaz" prenosi informaciju kako je politički vrh Srpske demokratske stranke (SDS) sugerirao Šaroviću, kao svome članu, da podnese ostavku na dužnost u Predsjedništvu BiH jer bi to bilo manje bolno rješenje od smjene.

Lider oporbe u Republici Srpskoj Milorad Dodik procijenio je kako Šarovićeva ostavka ili smjena koja se očekuje u utorak ili srijedu neće prouzročiti posebnu štetu niti za enititet niti za BiH.

Za sada još nema naznaka hoće li i kakve posljedice snositi šef bosanskohercegovačke diplomacije Ivanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara