Uzavreli Balkan: Prosvjedi Srba, Kosovo priznalo Makedoniju s ustavnim imenom

Uzavreli Balkan: Prosvjedi Srba, Kosovo priznalo Makedoniju s ustavnim imenom

NA RELACIJI Beograd-Podgorica-Skopje i dalje se može čuti žestoka retorika, a strasti nakon što su prije dva dana Makedonija i Crna Gora priznale neovisnost Kosova i dalje se nisu smirile. Tako su Srbi sinoć u Podgorici organizirali demonstracije, koje su nazvali "spontanom reakcijom naroda".

Spontano

Ulicama Podgorice tako su kružili automobili okićeni srpskim zastavama, a protestiralo se protiv odluke Vlade dok su u Bijelom Polju i Pljevljima organizirane demonstrativne šetnje, koje su najavljene i za danas navečer. Koloni vozila u Podgorici "spontano" se u jednom trenutku priključio i zastupnik Srpske liste u crnogorskom parlamentu Dobrilo Dedeić. Organizirane demonstracije očekuju se u ponedjeljak navečer, a vodit će ih četiri parlamentarne stranke sa srpskim predznakom.

Europa neće stajati prekriženih ruku

Kako bi sve prošlo u redu MUP Crne Gore pozvao je čelnike tih stranaka na dodatne konzultacije. Srpski čelnici već danas su pozvali sve sve one koji će sudjelovati na demonstracijama da se suzdrže od nasilja i uništavanja imovine. Podsjetimo, u veljači ove godine demonstracije u  Beogradu zbog proglašenja neovisnosti Kosova završile su paljenjem američkog i demoliranjem hrvatskog veleposlanstva, udruženo s nezapamćenim pustošenjem tamošnjih trgovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomatska pošta između Srbije, Crne Gore i Makedonije i dalje je puna prijetnji, prije svega Srbije, koja će protiv te dvije zemlje provesti svoj "Akcijski plan". Prva faza tog plana već je ispunjena budući da su veleposlanici Crne Gore i Makedonije proglašeni nepoželjnim, a očekuju se i ostale mjere protiv državnika te dvije zemlje. Međunarodna zajednica, prije svega Europska unija pokazala je kako neće biti blagonaklona prema mjerama Srbije. Tako je izaslanik Europskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin, jutros iz Ljubljane poručio kako je protjerivanje crnogorske veleposlanice neprimjeran i nediplomatski potez Srbije, iako je, kaže, svjestan kako je za Srbiju priznavanje Kosova od strane Crne Gore emotivan trenutak.

Kosovo zahvalio Makedoniji na pravi način

S druge pak strane mediji na Kosovu i dalje su puni hvale za Makedoniju i Crnu Goru, a u valu euforije kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hiseni izjavio je kako Kosovo priznaje Makedoniju pod ustavnim imenom.

"Ime Makedonija nije tema za Kosovo. To znači da će je Kosovo priznati, odnosno priznaje Makedoniju pod imenom koje je izabrao", rekao je Hiseni za BBC.

I.Ć.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara