Uzbekistan: Nezadovoljstvo stanovnika raste i u regiji NamanganNakon krvavog gušenja pobune u Andižanu na istoku Uzbekistana, nezadovoljstvo stanovništva raste i u susjednoj regiji Namangan, uporištu uzbekistanskih islamista koje vlada smatra odgovornima za prošlotjedne nemire.L

Vlasti, koje nastoje održati pod kontrolom situaciju u Namanganu povećale su broj prepreka i kontrolnih točki na cestama u regiji - kolijevci Islamskog uzbekistanskog pokreta.

No, usporedo s pritiskom što ga predsjednik Islam Karimov čini na simpatizere islamista, nezadovoljstvo među stanovništvom raste. Studenti Sveučilišta u Namanganu od profesora su dobili naputak da ne raspravljaju o slikama represije u Andižanu što su ih vidjeli u programu jedne zapadne tv-mreže, radi vlastite sigurnosti.

"Ljudi više ne mogu podnositi sve probleme s kojima su suočeni", rekao je za France presse vlasnik jedne tvornice odjeće. "Da bi moja tvornica poslovala moram podmićivati sve lokalne dužnosnike, a moji mi prijatelji kažu kako su u ovoj situaciji spremni poduprijeti bilo kakvu pobunu protiv vlasti", kazao je.

No ne žele svi građani Namangana uspostavljanje islamističkog režima u zemlji u kojoj velik broj od ukupno 24 milijuna stanovnika živi u velikom siromaštvu i bijedi. "Svjesni smo činjenice da je Karimov nemilosrdan, no nemamo alternative, jer pretpostavljamo da bi oni koji bi mogli doći na vlast nakon njega mogli biti još gori", rekao je sveučilišni profesor koji je želio ostati anoniman.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara