Uzelac: Nije još vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo

"JOŠ nije došlo vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo", rekao je potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac u razgovoru za banjalučke "Nezavisne novine".

Uzelac je kazao kako o toj temi otvoreno razgovara s premijerom Ivom Sanaderom imajući prije svega u vidu interese Hrvatske, što podrazumijeva i Srbe koji u Hrvatskoj žive u što "spada i suradnja sa Srbijom pa tako i s interesima Srbije". Potpredsjednik vlade smatra kako bi odnosi Hrvatske i Srbije mogli biti ugroženi ukoliko se ovom problemu pristupi na krivi način.

Po pitanju Srba u Hrvatskoj Uzelac je komentirao kako SDSS nije zadovoljan brojem povratnika ni načinom na koji je povratak proveden jer povratnicima nisu osigurani svi potrebni životni uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDSS, kaže Uzelac, nije tražila povratak ćirilice u hrvatske škole. "Pitanje upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma je riješeno u okviru hrvatskih zakona koji reguliraju prava na kulturnu autonomiju", kaže Uzelac i dodaje kako njegova stranka inzistira na primjeni tih zakona.

Uzelac tvrdi da nikad nije razmišljao o odlasku iz Hrvatske usprkos "onima koji su ga tjerali i onima koji su ga zvali", jer je to zemlja koju doživljava kao domovinu, a Srbiju će uvijek doživljavati kao "matičnu državu svog naroda".

P.V.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara