VACLAV KLAUS POSTAO NOVI ČEŠKI PREDSJEDNIK

Bivši češki premijer Vaclav Klaus svečano je u petak prisegnuo i postao novi češki predsjednik, zamijenivši Vaclava Havela.

Na svečanoj inauguraciji Klaus je položio prisegu kao drugi šef češke države, što je uglavnom ceremonijalna funkcija, nakon pada komunizma 1989. Diljem Praga odjeknula je počasna paljba iz 21 plotuna u znak pozdrava novomu čelniku.

Havel, koji je bio na svečanosti, odstupio je prošli mjesec nakon što je na toj dužnosti proveo 13 godina i odveo zemlju u NATO i pred vrata Europske unije.

Za 61-godišnjega Klausa, preuzimanje dužnosti od rivala Havela vrhunac je povratka nakon što su ga već, ocjenjuje Reuters, i mediji i navijači otpisali kao potrošenu vrijednost češke politike.

Klaus je ekonomist desnog usmjerenja i euroskeptik, a 1997. je doživio da mu vlada padne zbog financijskoga skandala. Poslije je 1998. i 2002. izgubio na izborima i odstupio s mjesta čelnika građanske demokratske stranke (ODS) koju je i utemeljio.

Pobjedu je osigurao prošli tjedan zbog neuspjeha sadašnjega ljevičarskog premijera Vladimira Špidle da u tri pokušaja okupi parlamentarnu podršku za svoga kandidata i tako nađe Havelova nasljednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara