Vajgl o incidentu u Piranskom zaljevu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u četvrtak navečer je u razgovoru za Televiziju Slovenija oštrim riječima osudio incident u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, posebno uplovljavanje hrvatskoga vojnog broda, te je najavio diplomatsku djelatnost svoje države, dodajući da će o "nedopustivom činu" obavijestiti europske ministre vanjskih poslova na sastanku koji se u ponedjeljak održava u Luksemburgu.

"Riječ je o nedopustivom činu i incidentu", rekao je Vajgl. "Hrvatska takvim činom ugrožava položaj države koja želi u Europsku uniju. Europske države ne šalju topovnjače na susjedne države i Hrvatska si to ne može dopustiti", rekao je Vajgl.

Prema njegovim riječima, riječ je o "agresivnoj politici" kojom hrvatska strana pokušava stvoriti novo činjenično stanje u zaljevu.

Vajgl je ponovio stajalište slovenske strane u vezi s razgraničenjem na moru po kojemu se u zaljevu mora primjenjivati stanje koje je bilo "25. lipnja 1991." i "granica slovenske policijske kontrole".

Vajgl je rekao da je hrvatski vojni brod u zaljev uplovio bez najave uobičajene u međunarodnoj praksi, naglašavajući da bi se Hrvatska morala suzdržavati takvih postupaka, jer su dvije države "u sporu oko granice na moru i na kopnu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef slovenske diplomacije rekao je i to da "trenutačno očito prevladava želja hrvatske strane da stvori nove činjenice i pokuša prejudicirati rješavanje tih pitanja", naglašavajući da je ekološko-ribolovna zona u Jadranu bila proglašena "jednostrano" i na način "neuobičajen u međunarodnim odnosima".

"Takve akcije ne mogu ugroziti slovenski izlaz na otvoreno more, jer će on biti zajamčen sporazumom koji će Slovenija nastojati postići", dodao je Vajgl.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara